Ο φόβος ενός νέου μπλακάουτ οδήγησε σε εκτίναξη της χρήσης φυσικού αερίου στην Ισπανία, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια Enagas. Παράλληλα, η Ισπανία έχει αναδειχθεί σε κόμβο διαμετακομισμού του καυσίμου

αυξάνοντας και τις εξαγωγές. Το πρωτοφανές μπλακάουτ στις 28 Απριλίου προκάλεσε μία δραματική στροφή για το ενεργειακό μείγμα της Ισπανίας, με το φυσικό αέριο να μετατρέπεται στον εγγυητή της σταθερότητας του δικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειρίστριας του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, της Enagas, η ζήτηση για το καύσιμο αυξήθηκε κατά 5,6% για το α’εξάμηνο του 2025. Η ζήτηση που προερχόταν από την ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 41,2%, μία δραματική ενίσχυση.

Η νέα αυτή προσέγγιση βασίστηκε στα συμπεράσματα των αρχών και της αγοράς για τα αίτια του μπλακάουτ. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας στο δίκτυο, υπό τη μορφή των σταθεροποιητών της ηλεκτρικής συχνότητας, οδήγησαν στη μαζική κατάρρευση του συστήματος. Οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να διατηρούν την ηλεκτρική συχνότητα στα 50 Hz που είναι το προκαθορισμένο σημείο ισορροπίας των ηλεκτρικών δικτύων. Ωστόσο, οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ αυτών τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν διαθέτουν το ίδιο πλεονέκτημα. Αντιθέτως, χρειάζονται την ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης, τα οποία διατηρούν την ηλεκτρική συχνότητα σταθερή.

Πέραν της εγχώριας ζήτησης, η Ισπανία αποτελεί κέντρο εισόδου του φυσικού αερίου για την προμήθεια του ευρωπαϊκού δικτύου. Αφενός, η Ισπανία εισάγει το καύσιμο μέσω των αγωγών από την Αλγερία, ενώ αφετέρου εισάγει LNG από τα διάφορα τερματικά στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο. Μεγάλες ποσότητες του εισαγόμενου φυσικού αερίου επανεξάγονται προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ταυτόχρονα, η Ισπανία αναγκάζεται να αγοράζει και πλεονάζουσες ποσότητες ώστε να γεμίσει τα στρατηγικά αποθέματα με βάση τα πανευρωπαϊκά όρια. Επί του παρόντος, οι ισπανικές αποθήκες είναι 75% γεμάτες με φυσικό αέριο, αρκετά πάνω του δεσμευτικού ορίου του 64% που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ορόσημο του Ιουλίου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr