Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την υπόγεια αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.
Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για έκδοση της σχετικής απόφασης το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το project που αναπτύσσεται από την Energean, με δυνατότητα αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου και επέκταση σε 3 εκατ. τόνους με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης.
Φορέας του έργου είναι η EnEarth, εταιρεία του Ομίλου Energean, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην αποθήκευση και μεταφορά CO2, καθώς και στην απευθείας δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα. Τον Ιούνιο του 2024, η EnEarth κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει, εφόσον τηρηθούν όλα τα επόμενα «ορόσημα», το 2026, τη διενέργεια 4 γεωτρήσεων, στο πλαίσιο της επένδυσης που σε πλήρη ανάπτυξη θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος που συνομίλησαν με τη «Ν», η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων συνιστά ένα σημαντικό βήμα, καθώς επιτρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα κρίσιμα στάδια που θα φέρουν τον φορέα υλοποίησης στο σημείο λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026. Το αμέσως επόμενα βασικά «ορόσημα» αφορούν την έκδοση της άδειας αποθήκευσης, καθώς και τη διενέργεια της «δοκιμής αγοράς».
Τον Οκτώβριο
Ως προς το πρώτο κομμάτι, νεότερες πληροφορίες θέλουν τον Οκτώβριο να εκδίδεται η άδεια αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και την DG Clima, ώστε εν συνεχεία να ακολουθήσει μέσα στο φθινόπωρο το market test.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία της «δοκιμής αγοράς» έχει ξεκινήσει ήδη με την υπογραφή 15 επιστολών πρόθεσης συνεργασίας (Letters of Intent) με φορείς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παραδώσουν CO2 για αποθήκευση, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει απευθείας στη δεσμευτική φάση, μιας και τα δεδομένα της αγοράς έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι και επομένως μια μη δεσμευτική «δοκιμή αγοράς» δεν θα προσθέσει κάτι παραπάνω ως προς τις προθέσεις εκατέρωθεν.
Μια πρόσθετη παράμετρος που καθιστά πιθανό το «πέρασμα» απευθείας σε δεσμευτική φάση, είναι ο παράγοντας «χρόνος», με την εταιρεία να θέλει να τρέξει την όλη διαδικασία, καθώς το έργο τελεί υπό τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επομένως θα πρέπει να παρουσιάσει άδεια λειτουργίας για την πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο του 2026.
Κατά συνέπεια, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή του market test μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και εν συνεχεία να εκκινήσει η διαδικασία για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, όπως προαναφέρθηκε.
Κρίσιμο τεστ
Σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι στιγμής μηνύματα της αγοράς σε συνδυασμό με τη συνολικότερη κατεύθυνση απανθρακοποίησης τομέων της οικονομίας και παρά τις όποιες καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί, καθιστούν αδιαμφισβήτητα μέρος της λύσης μια τέτοια υποδομή αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, όταν μάλιστα αποτελεί μία από τις λίγες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενδεικτικά, η Country Manager και Managing Director της Energean, Κατερίνα Σάρδη, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ, ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η τεχνική δυνατότητα αποθήκευσης, αλλά και η ύπαρξη του απαραίτητου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη μετάβαση από πιλοτικές πρωτοβουλίες σε πλήρως λειτουργικά έργα εμπορικής κλίμακας. Η αποθήκη στον Πρίνο, ως το πρώτο εγχείρημα γεωλογικής αποθήκευσης CO₂ στην Ελλάδα, αναδεικνύεται σε κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η χώρα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτή την αλυσίδα αξίας, συνδυάζοντας τεχνική επάρκεια, εμπορική συμμετοχή και θεσμική σαφήνεια.