Μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου εξάγεται πλέον μέσω του λεγόμενου "σκιώδους στόλου" από μη ρυθμιζόμενα δεξαμενόπλοια, ωστόσο τα ναυτιλιακά δεδομένα δείχνουν ότι ελληνόκτητα πλοία, τα οποία αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου παγκόσμιου στόλου, εξακολουθούν να μεταφέρουν μέρος του ρωσικού αργού που δεν εμπίπτει στις κυρώσεις ή δεν υπερβαίνει το πλαφόν τιμής.
Την Παρασκευή, η ΕΕ ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας μέτρα που πλήττουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Κεντρικό μέτρο είναι η επιβολή πλαφόν τιμής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα αποτρέπει την αγορά ρωσικού πετρελαίου πάνω από το 85% της μέσης τιμής αγοράς. Το νέο πλαφόν ορίζεται γύρω στα 47,60 δολάρια ανά βαρέλι, σημαντικά χαμηλότερα από το μέχρι τώρα ανενεργό όριο των 60 δολαρίων που είχε επιδιώξει η G7.
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που πραγματοποιούν δεκάδες φορτώσεις ρωσικού πετρελαίου κάθε μήνα και καλύπτουν περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν όσο περισσότερο μπορούν τη σχετική δραστηριότητα, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Αν και θα είναι πιο δύσκολο, τέτοιες συναλλαγές παραμένουν εφικτές, δήλωσε πηγή από ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία. "Όσο οι traders συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο σε αυτή την τιμή, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν πολύ — θα σεβαστούμε το νέο πλαφόν".
Το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με το νέο πλαφόν της ΕΕ, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου διακινείται σε δολάρια και μόνο αμερικανικές τράπεζες μπορούν να ελέγχουν τις πληρωμές, η δυνατότητα επιβολής του ευρωπαϊκού πλαισίου είναι σχετικά περιορισμένη, σημειώνει το Reuters.
Παρόλα αυτά, η συμμόρφωση με τις κυρώσεις δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.
Όπως και με τις προηγούμενες απαιτήσεις, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νέο όριο και να είναι βέβαιες ότι εμπορεύονται μόνο πετρέλαιο εντός του πλαφόν, δήλωσε η Leigh Hansson, ειδική σε θέματα κυρώσεων του δικηγορικού γραφείου Reed Smith.
Τέλος, αναμένεται να υπάρξει μεταβατική περίοδος 90 ημερών για τη μεταφορά και τις σχετικές υπηρεσίες γύρω από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, για συμβόλαια που θα έχουν συναφθεί έως τις 18 Ιουλίου.
(από το Capital.gr)