ΙΟΒΕ: Σταθερή η Εκτίμηση Ανάπτυξης για το 2025 – Προβληματισμός για τις Επενδύσεις

ΙΟΒΕ: Σταθερή η Εκτίμηση Ανάπτυξης για το 2025 – Προβληματισμός για τις Επενδύσεις
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 17 Ιουλίου 2025 - 16:46

Σταθερότητα, αλλά και ανησυχητικές ενδείξεις εμφανίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Μολονότι οι προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανεργία, και ο πληθωρισμός παραμένουν αμετάβλητες, τα δεδομένα αναδεικνύουν επίσης μία στασιμότητα στις επενδύσεις. Σε συνδυασμό με τους πολλαπλούς κινδύνους που εντοπίζονται σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική για την Ελλάδα

Το ΙΟΒΕ διατηρεί την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,2% το 2025, σύμφωνα με την Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα στα γραφεία του οργανισμού. Η πρόβλεψη αυτή είναι η ίδια με την έκθεση του προηγούμενου τριμήνου που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη από την έκθεση του τελευταίου τριμήνου 2024 που είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο και προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για το 2025. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την εκτίμηση σχετικά με την ανεργία εντός του τρέχοντος έτους, η οποία μένει σταθερή στο 9,3%, ποσοστό ίδιο και για τις τρεις πρόσφατες εκθέσεις. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία μικρή ενίσχυση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό, από το 2,4% τον Ιανουάριο, στο 2,8% τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, σαφώς επηρεασμένο από την εξελισσόμενη παγκόσμια εμπορική κρίση λόγω της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αν τα προαναφερθέντα στοιχεία καταδεικνύουν μία διατήρηση της σημερινής κατάστασης, οι αριθμοί για τις επενδύσεις προκαλούν ανησυχία για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στασιμότητά, ή ακόμα και υποχώρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τις επενδύσεις στη νέα έκθεση στο 4,1%, σαφώς χαμηλότερη από το 6% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, έκρουσε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το ζήτημα των επενδύσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου θα διακοπούν μετά το 2026. Αυτό σημαίνει πως η δημόσια κατανάλωση, η εκτίμηση της οποίας διπλασιάστηκε μεταξύ Απριλίου από το 0,6% και Ιουλίου στο 1,2%, πιθανότατα θα μειωθεί, περιορίζοντας μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Για το 2026 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα φτάσουν το 9% και η δημόσια κατανάλωση στο 1,2%.

Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, οι κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί και εν πολλοίς απρόβλεπτοι. Οικονομικά, ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι επιλογές των κεντρικών τραπεζών συνιστούν τους δύο μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, η ‘αβεβαιότητα’ αποτελεί τη λέξη-κλειδί. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, οι διάφορες συγκρούσεις που συνεχίζονται ή κλιμακώνονται έχουν απτές συνέπειες, ειδικά στο οικονομικό πεδίο, εντείνοντας τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο. Παράλληλα, η νέα έμφαση προς τις αμυντικές δαπάνες εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών συνεπάγεται αλλαγή στις δημοσιονομικές ισορροπίες των περισσότερων οικονομιών, δεδομένου και του υψηλού χρέους διεθνώς.

 

Οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών. Πηγή: ΙΟΒΕ.

 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να μείνει γενικά σταθερή μεταξύ 2025 και 2026, με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%. Όμως οι τρεις μεγάλες οικονομίες θα παρουσιάσουν αισθητές διακυμάνσεις. Στην Ευρωζώνη προβλέπεται συνεχιζόμενη αλλά περιορισμένη ανάπτυξη, από το 1% το 2025 στο 1,2% το 2026. Στις ΗΠΑ προβλέπεται οριακή υποχώρηση, από το 1,6% για το τρέχον έτος στο 1,5% για το επόμενο. Τέλος, στην Κίνα προβλέπεται επίσης επιβράδυνση, από το φετινό 4,7% στο 4,3% για το 2026.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr