Μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι στα δύο ελληνικών συμφερόντων bulk carriers

Αλλάζουν «ρότα» πολλά ελληνόκτητα πλοία και πλέον αποφεύγουν τη Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις σκληρές επιθέσεις των Χούθι σε δύο ελληνικών συμφερόντων bulk carriers, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βύθισή τους και απώλειες σε ναυτικούς.

Έτσι αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν τα πλοία τους να αποφεύγουν το πέρασμα από την Ερυθρά, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινώσουν οι Χούθι ότι σταματούν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η «Ν», η μία μετά την άλλη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αποφύγουν την Ερυθρά και να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, ακόμα κι αν έχουν σε ισχύ ναυλοσύμφωνα που προβλέπουν «πορεία» μέσω του Σουέζ.

Οι ναυλωτές, μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι οι ισχύοντες ναύλοι προβλέπουν πέρασμα από την Ερυθρά, καθώς η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί «εμπόλεμη ζώνη» ώστε να δικαιολογείται η αποφυγή της, φαίνεται -προς το παρόν- ότι δεν φέρνουν αντιρρήσεις.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές ναυτιλιακές είναι η άρνηση των πληρωμάτων, και ιδιαίτερα των Φιλιππινέζων, οι οποίοι μαζικά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- δεν δέχονται να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως έγραψε η «Ν» το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Μεταναστών Εργαζομένων (DMW) των Φιλιππίνων επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τους πλοιοκτήτες και τις εταιρείες στελέχωσης πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους ή να μην απασχολούν Φιλιππινέζους ναυτικούς στα πλοία τους. Με δεδομένο ότι οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 400.000 και αποτελούν περίπου το 22% του ναυτεργατικού δυναμικού, εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου θα σταματήσει το πέρασμα από την Ερυθρά.

Οι άλλες πρακτικές

Όσον αφορά τα πλοία που εξακολουθούν και ταξιδεύουν προς ή από το Σουέζ, επιλέγουν -όπως επισημάνθηκε στη «Ν»- να πλέουν από την πλευρά του Τζιμπουτί και όχι της Υεμένης, όπου είναι οι Χούθι. Επίσης μεταδίδουν μηνύματα στο Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS), όπως ότι το πλήρωμα αποτελείται από μουσουλμάνους ή ότι τα πλοία δεν συνδέονται με το Ισραήλ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενημερώνουν ότι το πλοίο συνοδεύουν ένοπλοι φρουροί.

Οι ναυτασφαλιστές

Ανάλυση των Gard δίνει μια σειρά από οδηγίες ασφάλειας σε όσα πλοία διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση αυτές να είναι δεσμευτικές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απόφαση για τη χρήση ένοπλης ασφάλειας, η αλλαγή των χρόνων διέλευσης ή η λήψη οποιωνδήποτε άλλων αμυντικών μέτρων εναπόκειται αποκλειστικά στην εταιρεία.

Μετά την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι κατά πλοίων έχει δημιουργηθεί μια ασφαλής περιοχή πλεύσης για τα πλοία βόρεια του 18°N ή ανατολικά του 46°E.

Από την πλευρά της η Vanguard, εταιρεία ασφάλειας, υποστηρίζει ότι όλα τα πλοία που δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ πρέπει να διατηρούν ενεργοποιημένο το AIS τους για να αποφευχθούν λάθη υπολογισμού, εσφαλμένη αναγνώριση ή στοχοποίηση. Οι Χούθι, συνεχίζει, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα στοχεύουν συγκεκριμένα τα πλοία που δεν μεταδίδουν σήματα AIS.

«Όλες οι εταιρείες είναι υπεύθυνες να δείχνουν τη δική τους δέουσα επιμέλεια για να προσδιορίσουν εάν τα πλοία τους έχουν προφανείς συνδέσεις με το Ισραήλ (π.χ., λιμενικές στάσεις, ιδιοκτησία ή μέτοχοι)» αναφέρει, ενώ προσθέτει: «Ενώ η απενεργοποίηση του AIS καθιστά ελαφρώς πιο δύσκολη την παρακολούθηση ενός πλοίου, οι Χούθι πιθανότατα έχουν ορατότητα στα πλοία που διέρχονται από το στενό της Υεμένης μέσω δικτύων συμμάχων. Επομένως, η απενεργοποίηση του AIS είναι απίθανο να αποτρέψει μια επίθεση. Η απενεργοποίηση του AIS μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητα των ναυτικών αρμάδων να παρέχουν υποστήριξη. Τελικά, τα πλοία έχουν δεχτεί επιθέσεις τόσο με το AIS ενεργοποιημένο όσο και απενεργοποιημένο. Η απόφαση για την απενεργοποίηση του AIS παραμένει στην εταιρεία και στον πλοίαρχο».

Τέλος, σημειώνουν ότι διέλευση τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μειώνει τον κίνδυνο αεροπορικών επιθέσεων σε πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, είναι απίθανο να μετριάσει την απειλή μιας πυραυλικής επίθεσης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr