«Κράτει τις μηχανές» έχουν κάνει τους τελευταίους 12 μήνες οι Έλληνες πλοιοκτήτες, σε ό,τι αφορά τόσο τις παραγγελίες νέων πλοίων όσο και τις αγορές από τη second hand.
Μάλιστα, η εικόνα των παραγγελιών μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025 είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση μόνο τον τομέα των feeder και το μεσαίο τονάζ στα containerships.
Βασικές αιτίες της μεγάλης κάμψης είναι, όπως επισημαίνουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς, οι λιγοστές ανοικτές κλίνες μέχρι το 2028, το «θολό τοπίο» όσον αφορά την πορεία της απανθρακοποίησης και τα πράσινα καύσιμα που τελικά θα επιλεχθούν αλλά και το πότε, καθώς και οι εν εξελίξει εμπορικοί πόλεμοι με τους δασμούς που επιβάλλουν ή θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε τρίτες χώρες και τα αντίμετρα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυπηγική χώρα στον κόσμο, η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επιβολή λιμενικών τελών σε κινεζικά πλοία τα οποία θα «πιάνουν» σε αμερικανικά λιμάνια από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πράξη που εφόσον εφαρμοστεί θα «πιέσει» σε έναν βαθμό την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία.
Επισημαίνεται ότι ο ελληνικός εφοπλισμός μετά από μια διετία που είχε επίσης μειώσει τους ρυθμούς των ναυπηγήσεων, το 2023 και το 2024 επιτάχυνε, με αποτέλεσμα να διατηρεί ένα βιβλίο παραγγελιών σταθερά πάνω από τα 600 εμπορικά πλοία, παρά τις συνεχόμενες παραδόσεις νέου τονάζ.
Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι εξακολουθούν να ναυπηγούν αλλά και να αγοράζουν πλοία από τη δευτερογενή αγορά, «μειώνοντας την ψαλίδα» με τον ελληνόκτητο στόλο σε όρους μεταφορικής ικανότητας.
Ωστόσο και οι Κινέζοι έχουν κατεβάσει ταχύτητες στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Υπερδιπλάσιες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Allied Shipbroking, στο πρώτο εξάμηνο του 2025 έχουν κατατεθεί παραγγελίες για μόλις 847 πλοία 34,9 εκατ. dwt, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2024 οι ναυπηγικοί όμιλοι είχαν δεχθεί 3.705 παραγγελίες, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 183,2 εκατ. dwt.
Όσον αφορά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την Allied οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν υπογράψει συμβάσεις για την κατασκευή μόλις οκτώ bulk carriers, 92 δεξαμενόπλοιων, 37 containerships και δύο LNG carriers.
Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές ναυτιλιακές έχουν υπογράψει συμβάσεις για τη ναυπήγηση συνολικά 257 πλοίων, εκ των οποίων 87 είναι bulk carrier, 78 δεξαμενόπλοια, 34 containerships και 12 LNG carriers.
Αγοραπωλησίες
Αλλά και στις αγοραπωλησίες η εικόνα είναι ανάλογη. Συνολικά 141 πλοία έχουν αγοράσει ελληνικές ναυτιλιακές (75 bulk carriers, 39 tanker, 16 containerships, και τέσσερα gas carriers).
Στον αντίποδα, οι Κινέζοι έχουν αποκτήσει σχεδόν τα διπλάσια. Συνολικά 275 πλοία όλων των τύπων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα bulk carriers (175) και τα δεξαμενόπλοια (71).
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 σηματοδότησε μια σαφή απομάκρυνση από τη δυναμική των νέων ναυπηγήσεων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι πλοιοκτήτες σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας επιδεικνύουν μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στις παραγγελίες.
Αυτή η αλλαγή είναι εμφανής στην απότομη πτώση των παγκόσμιων παραγγελιών νέων κατασκευών στους τομείς των ξηρών φορτίων, των δεξαμενόπλοιων και του φυσικού αερίου, με μόνο τον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων να αντισταθμίζει την τάση.
Στον τομέα του ξηρού φορτίου, όπως αναφέρει η Xlusiv Shipbrokers οι πλοιοκτήτες φαίνεται να έχουν «πατήσει φρένο».
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, καταγράφηκαν μόλις 76 συμβάσεις για νέα πλοία, σημειώνοντας απότομη πτώση από τις 355 που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2024.
Οι Έλληνες, που παραδοσιακά κυριαρχούν σε αυτόν τον τομέα, έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί, υποβάλλοντας μόνο τρεις παραγγελίες για ξηρά φορτία. Αυτή η υποχώρηση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του επίμονου περιβάλλοντος χαμηλών κερδών.
Οι ναύλοι
Ο Baltic Dry Index παραμένει σταθερός κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, πιεζόμενος από την υποτονική οικονομική απόδοση της Κίνας και τη χαμηλή ζήτηση για βασικά εμπορεύματα, όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας.
Οι τιμές των νεότευκτων πλοίων, εν τω μεταξύ, παραμένουν υψηλές, αποθαρρύνοντας περαιτέρω επενδύσεις, ειδικά σε μια αγορά που ήδη επιβαρύνεται από την αυξανόμενη προσφορά στόλου.
Με πάνω από 1.600 φορτηγά πλοία χύδην φορτίου προγραμματισμένα για παράδοση από το 2024 έως το 2027, οι πλοιοκτήτες πιθανόν σταθμίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο υπερπροσφοράς σε μια αγορά με μικρή τιμολογιακή ισχύ, σημειώνει η Xclusiv.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")