Τα… γυαλιά έβαλαν οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην task force που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα των διασυνοριακών διασυνδέσεων και της διαφοράς τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Μία μόλις ημέρα μετά την πρώτη συνεδρίαση της task force, η EBIKEN και οι αντίστοιχες βιομηχανικές ενώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με επιστολή τους προς την Κομισιόν και τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας των χωρών τους, καταγγέλλουν ότι το χάσμα των τιμών μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Αυστρίας.

Οπως επισημαίνουν στην κοινή επιστολή τους, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος της Αυστρίας, Austrian Power Grid AG, ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 ζήτησε και πήρε, από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας, παρέκκλιση ως προς τις διασυνοριακές ροές ενέργειας για το 2025.

Συγκεκριμένα ζήτησε, για λόγους ομαλής λειτουργίας του αυστριακού συστήματος, οι διασυνοριακές συναλλαγές να είναι μικρότερες του 70% της δυναμικότητας των διασυνδέσεων όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε. Ακόμη, στην επιστολή αναφέρεται ότι η παρέκκλιση δόθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά, δηλαδή ισχύει από το 2020 και προφανώς χρησιμοποιείται από την Αυστρία για να περιορίζει τις εξαγωγές ρεύματος από το σύστημά της και να ελέγχονται οι εγχώριες τιμές.

Ο σχετικός κανονισμός, σύμφωνα με την επιστολή των τριών βιομηχανικών ενώσεων, επιτρέπει τη χορήγηση τέτοιους είδους παρεκκλίσεων για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. «Δεν βλέπουμε καμία ενέργεια για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αυστρία με τρόπο που να μην επηρεάζει την ανταλλαγή σε όλα τα ηλεκτρικά σύνορα. Φαίνεται ότι ο αυστριακός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς καταχράται το δικαίωμά του να ζητάει παρεκκλίσεις για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και διαχείρισης συμφόρησης», αναφέρουν οι τρεις σύνδεσμοι, σημειώνοντας ακόμη πως συχνά οι δυναμικότητες από την Αυστρία προς την Ουγγαρία έχουν οριστεί σε 0 MW, ειδικά στις πρωινές και βραδινές αιχμές, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι τρεις σύνδεσμοι ζητούν ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής (ACER) να ακυρώσει αυτή την παράνομη απόφαση και εφόσον δεν μπορεί, η Επιτροπή να λύσει το θέμα με την ενίσχυση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr