Συμφώνως προς την Eurostat, σχεδόν ένας στους 3 Έλληνες (28,5%) δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος του για στέγαση, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο επιταχύνθηκε στο 2,8% από 2,5% που έτρεχε τον Μάιο και έναντι 2,3% που ήταν τον Ιούνιο του 2024. Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου τελείωσε ο περιορισμός που υπήρχε στο περιθώριο κέρδους, γεγονός που σπέρνει φόβους για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις αγαθών από την 1η Ιουλίου. Γεγονός είναι πάντως ότι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αναπτύξεως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν το κύμα ανατιμήσεων.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση προς τον Ιούνιο του 2024 καταγράφουν: ο ηλεκτρισμός με αύξηση 23,1%, τα ενοίκια κατοικιών με 11,4%, ο καφές με 10,8%, τρέχουν με διψήφιους ρυθμούς ενώ ακολουθούν τα νωπά ψάρια με 9,7% και τα φρούτα με 8,1%. Ο δείκτης ενδύσεως-υποδήσεως αυξήθηκε κατά 4,9%, ενώ στα ασφάλιστρα υγείας η αύξηση των τιμών έχει φτάσει το 7%.
Αύξηση 2,3% σημείωσε και ο πληθωρισμός τροφίμων με τις τιμές σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση προς πέρυσι: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ -κακάο-τσάι.
Από την άλλη τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφουν: Το ελαιόλαδο με -32,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης με -12,9%, ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας με -8,8%, οι σάλτσες με -6,2% και τα καύσιμα και λιπαντικά με -5,9%.