της πολιτικής, όσον αφορά σε αυτή τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, η FuelsEurope χαιρετίζει τη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε. και του Αποθεματικού Σταθερότητας Αγοράς (MSR), ενόψει των μελλοντικών αναθεωρήσεών τους που έχουν προγραμματιστεί για το 2026. Καθώς η Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, το αναθεωρημένο πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαρροή άνθρακα, να επιτρέψει την πραγματοποίηση επενδύσεων στην καινοτομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Όπως τονίζεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του κλάδου υποστηρίζουν τον στόχο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και το στόχο του 2030 για μείωση των εκπομπών κατά 55%, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα απαιτήσει πρωτοποριακές τεχνολογίες, ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής και θα κινητοποιήσει αυξημένα επενδυτικά projects.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού ETS ΣΕΔΕ της ΕΕ, μετά το 2039 δεν θα εκχωρηθούν, πρακτικά, στην αγορά σχεδόν καθόλου νέα δικαιώματα εκπομπών, εκτός από μια αμελητέα ποσότητα από το ανώτατο όριο για τις αερομεταφορές. Αυτή η πορεία δεν είναι βιώσιμη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε. ήταν αποτελεσματικό όσον αφορά την επίτευξη πρώιμων μειώσεων των εκπομπών, αλλά δεν παρέχει πλέον βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική για την απαλλαγή από τον άνθρακα των τομέων που θεωρούνται δύσκολο να προβούν σε σοβαρές μειώσεις εκπομπών. Οι υφιστάμενες απαιτήσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, λόγω του υψηλού ρυθμιστικού κόστους, των αβέβαιων (ή και απίθανων) κερδών, της ρυθμιστικής αβεβαιότητας και της έλλειψης υποστηρικτικών μηχανισμών. Κατά συνέπεια, αντί να ενθαρρύνει τις καθαρές επενδύσεις στην Ευρώπη, το ισχύον πλαίσιο κινδυνεύει να ενθαρρύνει τη διαρροή άνθρακα και τη μείωση των επενδύσεων, οδηγώντας σε αποβιομηχάνιση, ενεργειακή ανασφάλεια και αύξηση των ανησυχιών που σχετίζονται με τις παγκόσμιες εκπομπές.
Χωρίς έναν διαρθρωτικό ανασχεδιασμό του πλαισίου πολιτικής της Ένωσης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, θα δημιουργεί σαφή ζήτηση στην αγορά και θα υποστηρίζει την καινοτομία, το σύστημα θα συνεχίσει να οδηγεί τον άνθρακα και τις επενδύσεις εκτός Ευρώπης. Αντί να επιτρέψει την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2, θα την υπονομεύσει.

Σε αυτό το σημείο η κα Λιάνα Γούτα, γενική διευθύντρια της FuelsEurope, δηλώνει: «Εάν η Ε.Ε. θέλει να επιτύχει τις κλιματικές της φιλοδοξίες, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανική ανθεκτικότητα και υλοποιώντας την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία και τις συστάσεις της έκθεσης Draghi, το ETS πρέπει να εξελιχθεί ώστε να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και να δώσει κίνητρα για την απαλλαγή από τον άνθρακα εντός της ΕΕ».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η FuelsEurope τονίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τις ακόλουθες βασικές δράσεις:
- Θα πρέπει να διασφαλιστεί ισχυρή, συνεπής και μακροπρόθεσμη προστασία από τη διαρροή άνθρακα για τους βιομηχανικούς τομείς που εκτίθενται στο εμπόριο. Η κατανομή πρέπει να αντικατοπτρίζει το τεχνολογικά εφικτό και να αποφεύγονται οι τιμωρητικοί διατομεακοί διορθωτικοί συντελεστές που στρεβλώνουν τη δικαιοσύνη και υπονομεύουν τις επενδύσεις.
- Η απαλλαγή από τον άνθρακα και τις διεθνείς πιστώσεις CO2 μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επίτευξη του net zero και να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς. Τόσο οι μόνιμες απαλλαγές από τον άνθρακα σε εγχώριο επίπεδο όσο και οι διεθνείς πιστώσεις CO2 θα πρέπει να αποτελούν μέρος της αγοράς άνθρακα της Ε.Ε. για μετά το 2030. Εάν η Ε.Ε. στοχεύει στην ανταγωνιστική απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην πρόκληση που ορθώνεται.
- Θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα για τη δέσμευση και χρήση άνθρακα (CCU) για την παραγωγή καυσίμων CCU: αυτά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς προσφέρουν μια βιώσιμη πορεία απαλλαγής από τον άνθρακα για τομείς που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, προωθούν μια κυκλική οικονομία άνθρακα με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης του δεσμευμένου άνθρακα και επιταχύνουν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Ως εκ τούτου, τα καύσιμα CCU δεν αποτελούν μόνο μια τεχνολογική λύση: είναι μια στρατηγική αναγκαιότητα για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις μεταφορές.
- Η ακύρωση δικαιωμάτων πρέπει να διακοπεί και τα δικαιώματα που είχαν ακυρωθεί προηγουμένως πρέπει να αποκατασταθούν. Τα κατώτατα όρια πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της αγοράς και η σταθερότητα των τιμών. Αν και το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς λειτούργησε για την αντιμετώπιση των πλεονασμάτων του παρελθόντος, δεν έχει σχεδιαστεί για την αναδυόμενη πραγματικότητα της έλλειψης δικαιωμάτων. Το MSR πρέπει να προσαρμοστεί για να στηρίξει τη βεβαιότητα των επενδύσεων, να αποτρέψει τη μεταβλητότητα και να διασφαλίσει μια σταθερή πορεία προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
- Στιβαρές πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης που δημιουργούν αγορές για προϊόντα από ανανεώσιμες πηγές και προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να συνδυαστούν με ένα επιτυχημένο πλαίσιο ΣΕΔΕ της ΕΕ. Οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε μηχανισμούς από την πλευρά της προσφοράς- ωστόσο, χωρίς σαφή μηνύματα ότι οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες θα επιλέξουν επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι επενδυτικοί κίνδυνοι παραμένουν πολύ υψηλοί. Ένα δυναμικό πλαίσιο από την πλευρά της ζήτησης θα ξεκλειδώσει την επιχειρηματική προοπτική που απαιτείται για αυτές τις επενδύσεις, θα υποστηρίξει την καινοτομία και θα επιτρέψει αποτελεσματικά την ανάπτυξη καθαρότερων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
Η κα Γούτα κατέληξε: «Για να επιτύχουμε τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης και να διασφαλίσουμε παράλληλα τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής που να προστατεύει τη βιομηχανία από τη διαρροή άνθρακα, να επιτρέπει την απαλλαγή από τον άνθρακα και τις διεθνείς πιστώσεις CO2, να παρέχει κίνητρα για καύσιμα CCU και να ενισχύει τη ζήτηση για προϊόντα από ανανεώσιμες πηγές και προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.»