Η χώρα μας διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της σε παγκόσμιο επίπεδο ως ναυτιλιακό έθνος

H Ελλάδα ως ναυτιλιακό έθνος διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της ως «ποιοτική σημαία», μετά την επανεκλογή της στην κατηγορία Α του ΙΜΟ, ενώ ανανεώθηκε και η συμμετοχή της στην αμερικανική πρωτοβουλία «QUALSHIP 21» για την περίοδο 2025-2026. Παράλληλα, η παραμονή της χώρας στη «Λευκή Λίστα» του Paris MoU επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση μεταξύ των πλέον αξιόπιστων ναυτιλιακών κρατών παγκοσμίως.

Στο «QUALSHIP 21»

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «QUALSHIP 21» για το χρονικό διάστημα 2025-2026 ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής προς τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διεθνούς ναυτικής ασφάλειας και προώθησης της ποιοτικής ναυτιλίας, εφαρμόζει από το 2001 την πρωτοβουλία «QUALSHIP 21» (Quality Shipping for the 21st Century), ένα καινοτόμο πρόγραμμα αναγνώρισης και επιβράβευσης πλοίων και κρατών σημαίας με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και συμμόρφωσης.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των Ηνωμένων Πολιτειών και τα οποία αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους στην υπεύθυνη ναυτιλία, μέσω της συνεπούς τήρησης των διεθνών κανόνων, της ορθής συντήρησης και της μηδενικής ή ελάχιστης εμπλοκής σε συμβάντα κράτησης.

Η ανωτέρω απόφαση αποτελεί αναγνώριση της Ελλάδας ως ποιοτικού κράτους σημαίας (Quality Flag State) και βασίζεται, σύμφωνα με την επιστολή, στην εξαιρετική απόδοση των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά τους ελέγχους κράτους λιμένα (Port State Control) της Αμερικανικής Ακτοφυλακής το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω διάστημα το ποσοστό κράτησης πλοίων υπό ελληνική σημαία που επιθεωρήθηκαν σε λιμένες των ΗΠΑ είναι μικρότερο του 1%, που συνιστά βασική προϋπόθεση για την αποδοχή, εκ μέρους της Ναυτιλιακής Διοίκησης των ΗΠΑ, της συμμετοχής μιας χώρας στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Επισημαίνεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας «QUALSHIP 21» είναι η εξάλειψη της ναυτιλίας μειωμένων επιπέδων ασφαλείας, με ταυτόχρονη επιβράβευση των ναυτιλιακών διοικήσεων καθώς και των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security), προάγοντας την ποιοτική ναυτιλία (Quality Shipping).

Με την απόφαση αυτή, τα πλοία υπό ελληνική σημαία που πληρούν τα σχετικά κριτήρια της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και θα χαρακτηρισθούν ως Q21, θα τύχουν προνομίων (π.χ. ελάττωση του αριθμού επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα για τα Φ/Γ πλοία, μείωση του εύρους των επιθεωρήσεων για τα Δ/Ξ, εφοδιασμός με πιστοποιητικό ποιότητας κ.λπ.) κατά τις προσεγγίσεις τους στους λιμένες των ΗΠΑ.

Το έργο αυτό αποτελεί απόρροια της αμοιβαίας προσπάθειας τόσο από πλευράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της ναυτιλιακής διοίκησης να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και της ελληνικής σημαίας εν γένει.

Στη «Λευκή Λίστα»

Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί και στα συνεχή θετικά αποτελέσματα που καταγράφει η ελληνική σημαία στον διεθνή χώρο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Paris MoU, η Ελλάδα παραμένει στη «Λευκή Λίστα» των κρατών με τη χαμηλότερη συχνότητα κρατήσεων πλοίων, μεταξύ χωρών όπως η Ιαπωνία, η Δανία, η Κύπρος, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την περίοδο 2022-2024 πραγματοποιήθηκαν 599 επιθεωρήσεις σε πλοία ελληνικής σημαίας και σημειώθηκαν μόλις 12 κρατήσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεπή και ποιοτική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας.

Η επανεκλογή επίσης της Ελλάδας στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) αποτελεί ένδειξη αξιοπιστίας της χώρας, ως παρόχου ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι στην Κατηγορία «Α» εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών.

«Quality Flags»

Σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση «Flag State Performance 2024/2025» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 14 σημαίες παγκοσμίως που απέσπασαν θετική αξιολόγηση σε όλα τα κριτήρια, όπως: οι επιδόσεις στο Port State Control, η κύρωση των διεθνών συμβάσεων, η εποπτεία των ROs, η ηλικία του στόλου, η συμμετοχή στα όργανα του IMO, και τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων από τον ίδιο τον IMO.

Στην ίδια λίστα υψηλής αξιολόγησης περιλαμβάνονται επίσης σημαίες χωρών όπως η Δανία, η Ιαπωνία, η Λιβερία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, η Μάλτα, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη.

Πρόεδρος της MSC ο Θεόφ. Μόζας

Άλλη μια σημαντική διεθνής επιτυχία είναι φέτος για την Ελλάδα και η εκλογή του πλοιάρχου του λιμενικού σώματος Θεόφιλου Μόζα ως προέδρου της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), στο Λονδίνο.

Ο πλοίαρχος Λ.Σ. Θεόφιλος Μόζας, διευθυντής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξελέγη ομόφωνα για το έτος 2026. Η MSC είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας ναυτικής πολιτικής ασφάλειας, την επικαιροποίηση της σύμβασης SOLAS, των σωστικών μέσων, των συστημάτων πυρασφάλειας και θεμάτων STCW.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr