Προσδοκίες για Αξιοποίηση του Ενεργειακού Δυναμικού της Κύπρου Εν Μέσω Εκβιασμών και Απειλών

Προσδοκίες για Αξιοποίηση του Ενεργειακού Δυναμικού της Κύπρου Εν Μέσω Εκβιασμών και Απειλών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Ιουλίου 2025 - 12:24

Η είδηση για τον εντοπισμό νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί έναν τεχνητό ενθουσιασμό που δεν μπορεί όμως να ανατρέψει τα αρνητικά γεωπολιτικά και γεωφυσικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η Μεγαλόνησος

Ασφαλώς είναι θετικό ότι συνεχίζονται οι έρευνες και εντοπίζονται νέα κοιτάσματα. Η διαφορά με την τελευταία εξέλιξη που προκύπτει στην περιοχή είναι όμως ότι ο “Πήγασος 1” στο θαλασσοτεμάχιο 10, βρίσκεται στο «περίεργο», όπως το χαρακτήρισε πηγή με την οποία επικοινώνησε το energia.gr, σύμπλεγμα του “Γλαύκου”. Για να έχει προοπτικές η νέα ανακάλυψη, θα πρέπει να βρεθούν ικανές ποσότητες, είπε χαρακτηριστικά στο portal.

«Χρειάζεται τεχνική υποστήριξη για να βγει προς τα πάνω αυτό το αέριο, κάτι που δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση», τόνισε.

Το τεχνικό μέρος της είδησης αναφέρεται στη γεώτρηση «Pegasus-1», που ανορύχθηκε από το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9», σε απόσταση 190 χιλιομέτρων ΝΔ της Κύπρου και σε βάθος νερού 1.921 μέτρων, που έδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου ύψους 350 μέτρων.

Η ανακάλυψη έγινε από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (Διαχειριστής) και QatarEnergy International E&P LLC.

(Xάρτης παραχωρήσεων ερευνών υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Διακρίνεται το μπλοκ 10 (ExxonMobil) και το μπλοκ 6 (ΕΝΙ)

Ωστόσο, η ExxonMobil, έχοντας μάθει από το πάθημα του παρελθόντος, όταν είχε σπεύσει να ανακοινώσει πολύ υψηλά κοιτάσματα (5-8 tcf) όταν εντόπισε το κοίτασμα Γλαύκος (στην πραγματικότητα ο “Γλαύκος” περιέχει κάτω από 2 tcf) επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει ποσότητες και επέλεξε να το κάνει όταν αξιολογήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν και από πρόσθετες γεωτρήσεις κατά τους αμέσως επόμενους μήνες (δείτε τί έγραψε νωρίτερα το energia.gr).

Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον υπουργό Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, να δηλώσει πως το εν λόγω κοίτασμα είναι τριπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, για να προσθέσει ότι το νέο κοίτασμα θα προστεθεί στο όλο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει  διαβουλεύσεις για συνέργειες μεταξύ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου οι ποσότητες που διαθέτει η Κύπρος, να συγκεντρωθούν και να σταλούν στην Αίγυπτο προς υγροποίηση και εξαγωγή.

Πηγή από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας με την οποία συνομίλησε το energia.gr ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι δεν αναμένονται να έχει ουσιαστικές απώλειες μετά και την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil και επομένως, θεωρείται ως ένα καλό κοίτασμα. Σε ερώτησή μας εάν μπορέσει τελικά η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της, η απάντηση ήταν ότι η λέξη-κλειδί είναι οι συνέργειες, προκειμένου να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες οι ποσότητες αερίου για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από εμπορικής πλευράς.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελέχους της αγοράς με άριστη γνώση της υπόθεσης, μια εξίσου σοβαρή παράμετρος είναι η παρουσία της ιταλικής ΕΝΙ που ως εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγάλο κοίτασμα Zohr στην Αίγυπτο είναι πιθανό να πιέσει ώστε να απορροφήσει τις ποσότητες που υπάρχουν στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με το οποίο γειτνιάζει, καθώς στον πολύπλοκο αυτό κόσμο σημασία έχει ο συνδυασμός των τεχνικών δυνατοτήτων του κάθε κοιτάσματος.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ΕΝΙ που έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στον “Κρόνο 1”, που βρίσκεται στο μπλοκ 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ετοιμάζεται ήδη να μεταφέρει τα κοιτάσματά του στο Zohr. Το σχέδιο των Ιταλών, προβλέπει ότι αμέσως μετά, το αέριο από τον “Κρόνο 1“ θα μεταφερθεί με σωλήνες στην Αίγυπτο. Και αυτό θα συμβεί επειδή η ΕΝΙ έχει συνέργειες σε αντίθεση με την ExxonMobil. 

Πράγματι, είναι γεγονός ότι η ιταλική εταιρεία διαθέτει υποδομές φυσικού αερίου σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, όταν το νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, βρίσκεται στα 190 χιλιόμετρα απόσταση από τις ακτές της Κύπρου. 

(Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ευρύτερη ζώνη της Αν. Μεσογείου)

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στο energia.gr αξιόπιστη πηγή, ότι επειδή δεν κατάφερε να εντοπίσει το μεγάλο κοίτασμα που ανέμενε στο μπλοκ 5 (ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο κοίτασμα “Ηλέκτρα”, τουλάχιστον στο βαθμό που τα κοιτάσματα που περιέχει θα είχαν εμπορική αξία), υπάρχει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις της ΕΝΙ για να της παραχωρήσουν τα αποθέματα στον “Γλαύκο”, όσο και αν αυτό δεν το επιθυμεί, για λόγους ανταγωνισμού. 

Δυστυχώς, όπως είναι σήμερα η γεωπολιτική πραγματικότητα, η Λευκωσία δεν μπορεί να πιέσει καμία εταιρεία στην περιοχή να λάβει απόφαση ευνοϊκή για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «για άλλους λόγους», καθώς τις χρειάζεται ως (άτυπους) εγγυητές ασφάλειας υπό το φως των συνεχόμενων τουρκικών απειλών εκβιασμών σε βάρος της. 

«Οι άλλοι λόγοι είναι υπέρτατοι λόγοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος διαθέτει 15 tcf και δεν μπορεί να το εξορύξει, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της έχουν συμφέροντα και στην Τουρκία», ανέφερε η ίδια πηγή. 

Ως γενικό σχόλιο αναφορικά με την τελευταία εξέλιξη στο κοίτασμα «Γλαύκος”, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μεν μεγάλα, όμως είναι κατακερματισμένα, που σημαίνει ότι εκτός όλων των άλλων είναι και οικονομικά επιζήμια.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr