Η εταιρεία που αποκτήθηκε διαθέτει σε λειτουργία ή προς λειτουργία 42 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 37 MW σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία και Χαλκιδική. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Sun Force θα προχωρήσει τη στρατηγική επέκτασης με την ανάπτυξη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 200 MW στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε λειτουργία βρίσκονται 33 σταθμοί συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 30,38 MWp, με μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης ενέργειας με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης), ενώ επιπλέον 9 σταθμοί έχουν κατασκευαστεί και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα σύνδεσής τους στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA των παραπάνω έργων υπολογίζονται σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχειρηματική αξία της εταιρείας έχει εκτιμηθεί στο ποσό των 32,4 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο βήμα της συμφωνίας των δύο πλευρών θα είναι η ανάπτυξη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος τουλάχιστον 200 MW, εκ των οποίων 18 MW βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τη σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών πώλησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση του ομίλου για το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ, έως το τέλος του 2025 στόχος είναι να έχουν τεθεί σε λειτουργία 250 MW έργων, ενώ επιπλέον 250 MW θα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου Aktor προωθούνται συνολικές επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ.
Με βάση το πλάνο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται, ο όμιλος θα προσθέσει συνολικά 114 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 100 MWp στη Φθιώτιδα και 8 αιολικά πάρκα ισχύος 32,4 MWp στην Αιτωλοακαρνανία. Σε δεύτερη φάση, θα αποκτηθούν επιπλέον 316 φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 247,9 Mwp σε Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία, 5 αιολικοί σταθμοί 15,6 Mwp επίσης στην Αιτωλοακαρνανία και 30 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 166,8 MW στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 430 MW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αδειοδοτικής ωρίμανσης, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου ο όμιλος τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 2,5 GW, εκ των οποίων 0,63 GW αιολικά, 0,82 GW φωτοβολταϊκά και 1 GW έργα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, προωθεί τη δημιουργία χαρτοφυλακίου έργων αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος σε πλήρη ανάπτυξη περίπου 1,5 GW, τα επόμενα χρόνια.
*Από την Καθημερινή