Το έργο του GSI θα πρέπει να επαναξιολογηθεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Δεν μπορεί να συνεχίζεις να χρηματοδοτείς ένα έργο που θα γίνει «εν ευθέτω χρόνω». Είναι σαν να ρίχνεις χρήματα «σε μια τρύπα που δεν βλέπεις τον πάτο». Την άποψη αυτή μεταφέρουν κυπριακές πηγές σε σχέση με την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές ως προς τη διαχείριση

τόσο του γεωπολιτικού ζητήματος από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και του χρηματοδοτικού από πλευράς του ΑΔΜΗΕ.

Στο κάδρο βάζουν και την Ε.Ε., η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «θα πρέπει να πάρει θέση και στο γεωπολιτικό ζήτημα», αφού, όπως τονίζουν, πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο με άμεση εμπλοκή δύο κρατών-μελών.

«Υπάρχει ένας χειρισμός από το υπουργείο Εξωτερικών που γίνεται μέσω διπλωματίας. Η διπλωματία μπορεί ξαφνικά να δώσει λύσεις ή και να μη δώσει ποτέ λύσεις. Δεν μπορείς να ρίχνεις χρήμα για ένα έργο που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Ενα έργο που είναι καλά σχεδιασμένο και προγραμματισμένο πρέπει να δώσει τις λύσεις για να ξεκινήσει η χρηματοδότησή του», τονίζουν οι ίδιες πηγές εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ περί καθυστερήσεων των Ρυθμιστικών Αρχών στην έγκριση ανάκτησης δαπανών για το έτος 2025.

«Μας εκπλήσσουν οι δηλώσεις περί ανάκτησης δαπανών το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η Κύπρος θα τιμήσει τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα», αναφέρουν και εξηγούν ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει πως η εκταμίευση των 25 εκατ. ανά έτος που αναλογούν στην Κύπρο γίνεται για την προηγούμενη χρονιά, που σημαίνει ότι οι δαπάνες κεφαλαίου που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ για το 2025 θα αρχίσουν να ανακτώνται από 1.1.2026. Ο λόγος που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βάλει στη συμφωνία ως οροφή τα 25 εκατ. ανά έτος, και 125 εκατ. συνολικά στην 5ετία κατασκευής του έργου, είναι προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη για ένα συγκεκριμένο ποσό. «Δεν μπορεί να υπάρχει μια τρύπα που ρίχνεις μέσα χρήμα χωρίς να βλέπεις τον πάτο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η πλευρά της Κύπρου συνδέει συνολικότερα το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου με την επίλυση του γεωπολιτικού ζητήματος, για το οποίο εμμέσως αποδίδει στην Ελλάδα ευθύνες υποβάθμισης την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. «Αρχίσαμε τα δύο κράτη να διαπραγματευόμαστε επουσιώδη θέματα, τη στιγμή που στο δωμάτιο υπήρχε ο ελέφαντας», αναφέρουν σε σχέση με το γεωπολιτικό ζήτημα που προέκυψε μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας και έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» των ερευνών βυθού στα διεθνή ύδατα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχει ο ΑΔΜΗΕ εάν συνεχίσει να εκταμιεύει χρήματα για το έργο, ενώ παραμένει αβέβαιο και για τις δραστηριότητές του ως εθνικού διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι παρουσίασε στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου τη μελέτη κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ, που αποτελεί τον δεύτερο κλάδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

*Από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr