Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο podcast του ΑΔΜΗΕ «Στην Πρίζα», αυτό αποτελεί μια ευρωπαϊκή ανησυχία, διότι όσο αναπτύσσονται οι ΑΠΕ, όλο και περισσότερο το ποσοστό του φυσικού αέριου μικραίνει στο μείγμα. «Το υπουργείο το εξετάζει ακόμα, αλλά ευρωπαϊκά υπάρχει η κατεύθυνση να υπάρχουν τα λεγόμενα CRM έτσι ώστε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες μονάδες να λαμβάνουν μια σταθερή ενίσχυση έτσι ώστε να είναι stand by σε εφεδρεία αν χρειαστεί κάτι», επεσήμανε.
Τι άλλο θα μας δώσει αυτός ο μηχανισμός; «Θα έχει και ένα έμμεσο όφελος. Είδαμε το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, τις ώρες της νύχτας να τινάζονται οι τιμές πάρα πολύ ψηλά από τις μονάδες φυσικού αερίου να φτάνουν 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα και πάνω. Γιατί; Γιατί μπορούσαν. Γιατί εκείνη τη στιγμή το σύστημα ζητούσε την ενέργεια τους και αυτό επηρέαζε την τιμή της επόμενης ημέρας και άρα είχαμε τις υψηλές τιμές του καλοκαιριού», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφές ότι αν δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, οι μονάδες οι οποίες θα συμμετέχουν και θα πάρουν την στήριξη θα έχουν και μία υποχρέωση, δηλαδή ένα πλαφόν που θα τους εμποδίζει να ανέβουν πάνω από μία ορισμένη τιμή, την οποία θα την καθορίζει κάποιος αλγόριθμος και η οποία θα μειώσει τις αιχμές που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία αγορών διαθέσιμης ισχύος (capacity market), όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πολωνία, την Ιταλία, το Βέλγιο κλπ. Η υιοθέτηση ενός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος στην ελληνική αγορά, προϋποθέτει την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Κομισιόν το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ.
Μέχρι πρότινος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό το Θόδωρο Σκυλακάκη εκτιμούσε ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα θα έχει ανάγκη ενός τέτοιου μηχανισμού μετά το 2030 όταν θα έχει προχωρήσει περισσότερο η διείσδυση των ΑΠΕ και θα έχει αποκρυσταλλωθεί ο ρόλος των μπαταριών στην εξισορρόπηση της παραγωγής με τη ζήτηση.
Ωστόσο η δημιουργία τεσσάρων νέων πολύ μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την ανισορροπία που καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιόδους μεταξύ παραγωγής και ζήτησης η οποία οδηγεί σε μεγάλες περικοπές, μηδενικές τιμές στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και πολύ υψηλές τιμές από τις μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά το βράδυ όταν τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν, έχει επαναφέρει το θέμα της ανάγκης ενός Capacity Remuneration Mechanism (CRM).