Σε νέα έκδοση χρέους προχωρά η Saudi Aramco καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Όπως όλες οι υπόλοιπες πετρελαϊκές, ο παγκόσμιος κολοσσός έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας των χαμηλών τιμών του καυσίμου, με τη βραχυπρόθεσμη πορεία τους να προβλέπεται εξίσου πτωτική. Ωστόσο, η συνεχής προσφυγή της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές έχει αρχίσει να προβληματίζει τους αναλυτές

Η Saudi Aramco ξεκίνησε την πώληση τριών νέων ομολόγων σε δολάρια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, τα ομόλογα έχουν διάρκεια ωρίμανσης τα 5, 10, και 30 χρόνια. Πρόκειται για την πολλοστή προσφυγή της εταιρείας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς καλείται να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους μετόχους σε μία εποχή μειωμένων κερδών λόγω της πτωτικής πορείας του πετρελαίου. Σύμφωνα με το Reuters, η πώληση ομολόγων αναμένεται να είναι σε επίπεδο αναφοράς, πράγμα που συνήθως σημαίνει ότι η έκδοση θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια.

Μόνο εντός του 2024, η Saudi Aramco συγκέντρωσε 9 δισεκατομμύρια δολάρια— 6 δισεκατομμύρια από την πώληση δολαριακών ομολόγων τον Ιούλιο και 3 δισεκατομμύρια από ισλαμικά ομόλογα τον Σεπτέμβριο. Κατά το α’τρίμηνο του 2025, το χρέος της επιχείρησης ήταν το υψηλότερο κατά την τελευταία τριετία. Εντούτοις, η σχέση χρέους/ιδίων πόρων της Saudi Aramco παραμένει στο 5,3%, αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με τις περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές.

Ωστόσο, η Saudi Aramco δεν είναι μία απλή πετρελαϊκή εταιρεία. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί άμεσα και έμμεσα τον μεγαλύτερο μέτοχο της επιχείρησης, με ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων εσόδων να προέρχονται από εκεί. Ως εκ τούτου, όταν η Saudi Aramco αναγκάζεται να περιορίσει τα μερίσματά της, ο προϋπολογισμός του Ριάντ επηρεάζεται αντίστοιχα.

Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερη δύσκολή. Από τη μία πλευρά, η Σαουδική Αραβία και η ίδια η Saudi Aramco υλοποιούν ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων, αφενός για να μειώσουν την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από τα πετρελαϊκά κέρδη, αφετέρου για να ενισχύσουν την παρουσία τους στις μεγάλες αγορές ορυκτών καυσίμων, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Από την άλλη πλευρά, το Ριάντ ετοιμάζεται για έναν ενδεχομένως παρατεταμένο πόλεμο τιμών μεταξύ του OPEC+ και των Αμερικάνων παραγωγών, με στόχο να ενισχύσει το μερίδιο της Saudi Aramco στη διεθνή αγορά. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν σε τέτοιο επίπεδο ώστε ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής παραγωγής να βγει εκτός αγοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως αυτό θα πρέπει να είναι μεταξύ 50-55 δολαρίων. Η σαουδαραβική παραγωγή μπορεί να συνεχίσει μιας και το κόστος είναι 5 δολάρια/βαρέλι, όμως ο σαουδαραβικός προϋπολογισμός θα πληγεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά του Ριάντ. Το τεράστιο κόστος του Vision 2030 και η μειούμενη ζήτηση του πετρελαίου μπορούν να αποδειχθούν δύο προβληματικά βαρίδια για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά σε μία εποχή όπου το βασίλειο πρέπει να ξοδέψει αντίστοιχα μεγάλα ποσά σε άμυνα και επενδύσεις προκειμένου να κρατήσει τον Λευκό Οίκο ικανοποιημένο.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr