Ουκρανία: Καταρτίζει Μηχανισμό για Εισαγωγή LNG Από Ελλάδα με Χαμηλότερα Τέλη Διέλευσης Μέσω «Αναβίωσης» του Transbalkan

Ουκρανία: Καταρτίζει Μηχανισμό για Εισαγωγή LNG Από Ελλάδα με Χαμηλότερα Τέλη Διέλευσης Μέσω «Αναβίωσης» του Transbalkan
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τρι, 27 Μαΐου 2025 - 18:20

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ουκρανίας ενέκρινε έναν μηχανισμό εισαγωγής φυσικού αερίου που θα αποφεύγει τα υψηλά τέλη διαμετακόμισης κατά την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Transbalkan από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. 

Με το μηχανισμό αυτό η Ουκρανία θα μπορεί να εισάγει έως 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα — περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως – με μια ενιαία κοινή δημοπρασία για την κατανομή της δυναμικότητας μεταφοράς σε ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού. Υπενθυμίζεται ότι ο TransBalkan Pipeline μετέφερε το ρωσικό αέριο στα Βαλκάνια μέχρι και τη χώρα μας ως το 2020, οπότε σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς αντικαταστάθηκε από τον TurkStream, με τον τελευταίο να απορροφά μέρος της υποδομής του σε Βουλγαρία και Τουρκία. Με τον προτεινόμενο μηχανισμό, ο TransBalkan θα λειτουργεί με αντίστροφη ροή.

Στο σχέδιο του νέου μηχανισμού συμμετέχουν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου από πέντε χώρες: την Ουκρανία (Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου Ουκρανίας), τη Μολδαβία (VestMoldTransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz), τη Βουλγαρία (Bulgartransgaz) και την Ελλάδα (ΔΕΣΦΑ).


πηγή: OGTSU - Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Φ. Αερίου της Ουκρανίας

Με τον μηχανισμό αυτόν αποφεύγεται η διεξαγωγή ξεχωριστών δημοπρασιών σε καθεμία από τις πέντε χώρες διέλευσης του αγωγού ο οποίος στο παρελθόν ήταν η βασική οδός παροχής ρωσικού αερίου προς τα Βαλκάνια. Ως σήμερα η Ουκρανία χρησιμοποιεί τη φθηνότερη οδό, μέσω Σλοβακίας και Ουγγαρίας, για την εισαγωγή φυσικού αερίου, καθώς η από Νότον προμήθεια συνεπάγεται υψηλότερα τέλη διαμετακόμισης, καθώς το φυσικό αέριο από τερματικούς σταθμούς LNG στην χώρα μας διέρχεται επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Η παράμετρος του υψηλού κόστους, άλλωστε, είναι η βασικότερη αιτία που δεν έχει καταστεί ελκυστική οδός προμήθειας αερίου για την Ουγγαρία το σχέδιο του Vertical Corridor ("Κάθετος Διάδρομος"), που προωθείται από εννιά Διαχειριστές από εφτά διαφορετικές χώρες - και ειδικότερα τους ΔΕΣΦΑ και Gastrade από Ελλάδα, Bulgartransgaz και ICGB από Βουλγαρία, Transgaz από Ρουμανία, FGSZ από Ουγγαρία, Eustream από Σλοβακία, VMTG από Μολδαβία και GTSOU από Ουκρανία. Αυτό κατέστη φανερό και από συνάντηση που είχανοι εμπλεκόμενοι διαχειριστές στο περιθώριο του «6ου Budapest LNG Summit», που πραγματοποιήθηκε στην ουγγραική πρωτεύουσα στις 14 Απριλίου.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου μετά από μια σειρά καταστροφικών ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων φέτος, οι οποίες μείωσαν σημαντικά την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.

«Η διαδρομή του Transbalkan έχει σημαντικές δυνατότητες όσον αφορά την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας... ωστόσο, αυτή η διαδρομή διέρχεται από πέντε χώρες και η άμεση εφαρμογή ρυθμιζόμενων τιμολογίων την καθιστά εμπορικά μη ελκυστική σε σύγκριση με εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας στην ανακοίνωσή του. Το υπουργείο σημείωσε ότι οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των πέντε χωρών «έχουν αναπτύξει μια βελτιστοποιημένη λύση που, ειδικότερα, θα επιτρέψει τη χρήση της προς το παρόν αχρησιμοποίητης δυναμικότητας του Διαβαλκανικού αγωγού για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ανταγωνιστική τιμή».

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο πρόσθεσε ότι ελπίζει σε θετικές αποφάσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τη χρήση της διαδρομής του Transbalkan.

Η κυβέρνηση του Κιέβου δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται να εισαγάγει τουλάχιστον 4 bcm φυσικού αερίου για τη χειμερινή περίοδο 2025-26, ενώ αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εκτίμησαν τις εισαγωγές σε περίπου 6,3 bcm. Η κρατική εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει ποσότητες, έχοντας συμβληθεί με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αμερικανικού LNG από το πολωνικό Orlen, του οποίου οι προμήθειες διέρχονται από την Πολωνία. Οι πολωνικές και λιθουανικές διαδρομές ήταν οι φθηνότερες, αλλά η Ουκρανία θα έπρεπε επίσης να χρησιμοποιήσει άλλους αγωγούς, καθώς ο πολωνικός αγωγός διασύνδεσης επιτρέπει την εισαγωγή μόνο έως 7 mcm την ημέρα, σε σύγκριση με ζήτηση τουλάχιστον 25 mcm.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εισάγει περίπου 20 mcm φυσικού αερίου από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία την Τρίτη.

«Έχοντας εγκαταλείψει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ουκρανία, όπως και οι εταίροι μας στην ΕΕ, εργάζεται ενεργά για να βρει εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Η χρήση της Διαβαλκανικής οδού είναι σημαντική σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.

Το 2023, μια κοινή αξιολόγηση της ζήτησης της αγοράς από τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας εντόπισε μια πιθανή ανάγκη μεταφοράς έως και 20 mcm φυσικού αερίου ημερησίως μέσω του Transbalkan στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr