απαιτείται για να παρέχεται στους κατοίκους των νησιών το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τις ακριβές μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στις ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας. Το κόστος των ΥΚΩ επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος ως διακριτή ρυθμιζόμενη χρέωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το μέσο κόστος ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2024 έφτασε στα 340 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν το αντίστοιχο κόστος στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 150 ευρώ/μεγαβατώρα. Μια πρώτη εκτίμηση μάλιστα ανεβάζει το συνολικό κόστος των ΥΚΩ για το 2024 στα 850 εκατ. ευρώ.
Το ετήσιο αυτό κόστος που ανεβάζει την τιμή του ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων διασύνδεσης των νησιών. Σύμφωνα με αυτά, η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025 και η ολοκλήρωση της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων το 2026. Η τέταρτη αυτή φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει τη δημιουργία βρόγχου μεταξύ της Νάξου, της Θήρας, της Φολεγάνδρου, της Μήλου, της Σερίφου και του Λαυρίου.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τις τρεις προηγούμενες φάσεις, διασυνδέοντας τα νησιά Πάρο, Μύκονο, Ανδρο και Σύρο με το Λαύριο. Σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 1,717 δισ. (πλέον ΦΠΑ). Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ αξιολογήθηκε και η πορεία των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας (Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, νέα διασύνδεση με Ιταλία και διασύνδεση με Αίγυπτο), όπως και τα έργα που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ για τη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με τα γειτονικά που θα καταστήσουν τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο.
*Από kathimerini.gr