Η βιομηχανία LNG αποδεικνύει ότι η νεότερη γενιά θαλάσσιων κινητήρων LNG είναι πολύ πιο επιτυχημένη στη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές μεθανίου, ώστε να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για το LNG.
Η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries Marine Machinery & Equipment Co. αναφέρει ότι σε συνεργασία με την Daihatsu Infinearth Mfg. Co. και την τεχνολογία βελτιστοποίησης κινητήρων που διαθέτει, οι εταιρείες ανέπτυξαν ένα σύστημα καταλύτη οξείδωσης μεθανίου. Ο εξοπλισμός δοκιμών στην ξηρά για το σύστημα καταλύτη οξείδωσης μεθανίου για κινητήρες LNG θαλάσσης έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα με επαληθευμένο αρχικό ρυθμό οξείδωσης μεθανίου 70% ή υψηλότερο.
Στην επόμενη φάση των δοκιμών επίδειξης, οι εταιρείες που συνεργάζονται με την KEYS Bunkering West Japan εγκατέστησαν το σύστημα σε ένα πλοίο εν λειτουργία. Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Μάιο στο KEYS Azalea, ένα πλοίο ανεφοδιασμού LNG 2.352 dwt που κατασκευάστηκε το 2024 από την Mitsubishi Shipbuilding. Το KEYS Azalea ολοκλήρωσε τον πρώτο ανεφοδιασμό του στη Χιροσίμα τον Απρίλιο του 2024 και παρέχει εγχώρια παράκτια μεταφορά LNG σε καταναλωτές στις περιοχές Kyushu και Setouchi και ανεφοδιασμό LNG για ποντοπόρα πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια της περιοχής.
Το σύστημα καταλύτη για τη δοκιμή επίδειξης οξειδώνει το μεθάνιο που περιέχεται στα καυσαέρια των θαλάσσιων κινητήρων. Η οξείδωση μεθανίου, όπως εξήγησαν οι εταιρείες, είναι μια χημική αντίδραση στην οποία το μεθάνιο (CH4) μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό (H2O) μέσω αντίδρασης με οξυγόνο.
Οι δοκιμές επίδειξης θα διεξάγονται συνεχώς για το επόμενο έτος, στο πλαίσιο των στρατηγικών προσπαθειών του Ομίλου MHI για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Η MHI-MME και η Mitsubishi Shipbuilding αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής και, εν μέσω της αυξανόμενης επείγουσας ανάγκης για παγκόσμια απαλλαγή από τον άνθρακα, η εταιρεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα θαλάσσια σκάφη και να συμβάλλει στη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης των πλοίων σε παγκόσμια κλίμακα.