Οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες διαχειρίζονται σήμερα έναν γερασμένο στόλο που είναι ως επί το πλείστον ναυλωμένος από παγκόσμιες εταιρείες και τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Πετρελαίου θέλουν να το αλλάξουν αυτό. Η πρώτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει την αγορά 79 πλοίων, εκ των οποίων τα 30 θα είναι πλοία μεσαίου βεληνεκούς.
Η εντολή αγοράς για 10 δεξαμενόπλοια θα πρέπει να ανακοινωθεί ήδη από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τις πηγές. Μόνο τα πλοία που κατασκευάζονται εντός της Ινδίας— ακόμη και αν υπάρχει ξένη συνεργασία— θα ληφθούν υπόψη για αγορά, είπαν.
Παρά την παγκόσμια ώθηση για μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, η ικανότητα διύλισης αργού πετρελαίου της Ινδίας πρόκειται να επεκταθεί σε 450 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 250 εκατομμύρια τόνους τώρα, λόγω της αυξανόμενης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης για πετρελαιοειδή. Για μία χώρα που στηρίζεται στις εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο, είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέτει επαρκή δική του ναυτιλιακή ικανότητα για να πραγματοποιεί το ενεργειακό του εμπόριο.
Η Ινδία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των τοπικά κατασκευασμένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου στο στόλο της στο 7% μέχρι το 2030 από 5% που είναι σήμερα, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η ιδέα είναι να το αυξήσει τελικά στο 69% μέχρι το 2047, την προθεσμία που έχει θέσει η χώρα για να γίνει ένα ανεπτυγμένο έθνος.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε φέτος τη δημιουργία ενός ταμείου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του θαλάσσιου τομέα. Η Ινδία σχεδιάζει επίσης να προσθέσει την ικανότητα ναυτιλίας για τη μεταφορά άνθρακα, λιπάσματος, και χάλυβα, ανέφεραν οι πηγές. Η ιδέα είναι να αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου στόλου με τα πλοία που κατασκευάζονται από την Ινδία εφεξής.
Η βιομηχανία κατασκευής πλοίων της Ινδίας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και στερείται κλίμακας χωρίς επαρκή ζήτηση για πλοία. Οι οικονομίες κλίμακας θα ακολουθήσουν μόλις οι παγκόσμιες ναυπηγικές εταιρείες έρθουν στην Ινδία και αναλάβουν διεθνείς παραγγελίες, είπαν.
Ενώ το MT Maharshi Parashuram είναι το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο που έχει κατασκευαστεί στην Ινδία σε μήκος 238 μέτρων και χωρητικότητα 93.332 τόνων, φαίνεται πολύ μικρό σε σύγκριση με το κινεζικό Oceania — ένα σουπερτάνκερ μήκους 380 μέτρων και με χωρητικότητα 441.584 τόνων.
Η πρόθεση της ινδικής κυβέρνησης είναι να παράσχει κίνητρα από την πλευρά της ζήτησης για τις ναυπηγικές εταιρείες, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα καλεί ναυπηγούς από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να κατασκευάσουν πλοία με την υπόσχεση κινήτρων.
Η HD Hyundai Heavy Industries της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε συζητήσεις με την κρατική Cochin Shipyard της Ινδίας για μια νέα εγκατάσταση στη νοτιοδυτική ινδική παράκτια πόλη Kochi, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Ινδία διεξήγαγε επίσης συνομιλίες με τους κορεάτες ναυπηγούς Samsung Heavy Industries και την ιαπωνική Nippon Yusen, επίσης γνωστή ως NYK Line, δήλωσε νωρίτερα τοπικός αξιωματούχος.
«Είναι μια καλή κίνηση από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας, δεδομένου ότι η εξάρτηση από την Κίνα για πολλές από αυτές τις υπηρεσίες είναι υψηλή», σύμφωνα με τον Rajiv Jalota, πρώην πρόεδρο του κρατικού Mumbai Port Trust. «Ο κόσμος πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις».