Το Γερμανικό Ίδρυμα Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας ζητά αναθεώρηση του γερμανικού συστήματος διαγωνισμών για υπεράκτια αιολική ενέργεια, προτείνοντας την εισαγωγή αμφίπλευρων συμβάσεων επί διαφοράς (CfDs) και ένα ανώτατο όριο στον όγκο των διαγωνισμών ανά προσφέροντα. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ίδρυμα, το τρέχον μοντέλο υποβολής προσφορών

για υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Προς το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση κατανέμει υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας μέσω μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών που απονέμει συμβάσεις στον πλειοδότη.

Ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί ότι αυτές οι υψηλές προσφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης είναι πιθανό να μετακυλίσουν το κόστος στη βιομηχανία μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).

Οι ενεργοβόροι τομείς, όπως η Deutsche Bahn και η χημική βιομηχανία, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης πρέπει να ερμηνευθούν ως έκκληση προς την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διορθώσει επιτέλους την πορεία της εδώ», δήλωσε η Karina Würtz, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.

Για την οικοδόμηση ενός πιο συνεκτικού μοντέλου για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, το Ίδρυμα συνιστά αρκετές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής διμερών CfD, ορίων στον όγκο των προσφορών ανά προσφέροντα και της εφαρμογής ρεαλιστικών κριτηρίων προεπιλογής.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr