Αλμα της τάξης του 17,5% έκανε κατά τη διάρκεια του 2024 το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών.Μάλιστα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις των τραπεζών που χρηματοδοτούν την ελληνόκτητη ναυτιλία, με μόνη ξένη τράπεζα στην πεντάδα την UBS που είναι πρώτη.
Η τραπεζική χρηματοδότηση για την αγορά και τη ναυπήγηση πλοίων από ελληνόκτητες ναυτιλιακές επιχειρήσεις ωστόσο σημείωσε αύξηση και μεταξύ των ξένων τραπεζών, με τον συνολικό μέσο όρο ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης προς την ελληνόκτητη ναυτιλία να διαμορφώνεται στο 5% το 2024, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ελληνικών δανείων (τόσο των εκταμιευμένων όσο και των δεσμευμένων αλλά μη εκταμιευμένων) από ελληνικές αλλά και ξένες τράπεζες σε συνολικά 53,510 δισ. δολάρια στις 31/12/2024.Αυτό αντέστρεψε την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς τα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια είχαν μειωθεί το 2023 σε 50,891 δισ. δολάρια από 51,909 δισ. το 2022. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για τις χρηματοδοτήσεις της ελληνόκτητης ναυτιλίας της Petrofin Research, εξειδικευμένης συμβουλευτικής εταιρείας που παρακολουθεί τα μεγέθη της ελληνικής ναυτιλίας, των επιχειρήσεών της και της χρηματοδότησής της.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι η «εθνική ομάδα» τραπεζών που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των χρηματοδοτήσεών της με 17,5%, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των χορηγήσεων προς τον κλάδο. Συνολικά έχουν εκταμιεύσει ή εγκρίνει και δεσμεύσει για να εκταμιεύσουν, πόσο ύψους 18,565 δισ. δολαρίων.
Η UBS (που έχει πλέον απορροφήσει την Credit Suisse) διατηρεί την πρώτη θέση, αντιστρέφοντας τη μείωση του χαρτοφυλακίου της του περασμένου έτους, σημειώνοντας αύξηση 2% στα 5,2 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση με 4,6 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τις υπόλοιπες συστημικές.
Η Πειραιώς έρχεται δεύτερη με 4,47 δισ., η Εθνική Τράπεζα τρίτη με 4,24 δισ., ενώ η Alpha είναι τέταρτη με 3,97 δισ.
Η επίσης ελληνική τράπεζα Aegean Baltic Bank που εξαγοράστηκε νωρίτερα φέτος από τον δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Μυστακίδη, βρίσκεται στην πέμπτη θέση με χαρτοφυλάκιο 420 εκατ.
Πιο κοντά της ωστόσο βρίσκεται πλέον η Attica Bank, η οποία μετά και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια εισήλθε δυναμικά στον ναυτιλιακό κλάδο και το 2024 υπερδιπλασίασε το χαρτοφυλάκιό της στα 203 εκατ. Τρεις κυπριακές τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου με ναυτιλιακά δάνεια ύψους 380 εκατ., η Ελληνική Τράπεζα με χορηγήσεις 245 εκατ. και η Astrobank με 39 εκατ.
Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που παραμένουν στην αγορά των χρηματοδοτήσεων της ναυτιλίας και έτσι και των ελληνόκτητων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, έχουν δεσμευτεί να επιμείνουν σε αυτόν τον τομέα. Πράγματι, από τις τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση ελληνικών πλοίων, η συντριπτική πλειοψηφία έχει υψηλότερους προϋπολογισμούς χαρτοφυλακίου δανείων για το 2025 και περιορίζεται μόνο λόγω του ανταγωνισμού από μη τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και προπληρωμές λόγω της υψηλής ρευστότητας των Ελλήνων ιδιοκτητών και των υψηλών επιτοκίων, τα οποία επηρέασαν αρνητικά τις ταμειακές ροές των νέων συναλλαγών δανείων.
Ειδικότερα, παρατηρείται συνεχής διείσδυση από ασιατικούς κυρίως οργανισμούς χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) αλλά και εξαγωγικές αναπτυξιακές τράπεζες χωρών, οι οποίες στηρίζουν με τον τρόπο αυτό τον ναυπηγικό τους κλάδο. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι τράπεζες και οι ελληνικές είδαν πολύ αυξημένες πρόωρες αποπληρωμές ναυτιλιακών δανείων, καθώς τα υψηλά επιτόκια που επικρατούσαν αλλά και η υψηλή ρευστότητα που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις κατέστησαν συμφέρουσα την τακτική αυτή.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)