«Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μόλις γύρισε σελίδα μετά από δύο δεκαετίες μπλοκαρισμάτων και δισταγμού να ανοίξει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό και ανθεκτικό ενεργειακό μοντέλο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ματιέ Μπιέ του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κινήματος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν πρόκειται απλώς για μια ενεργειακή μεταρρύθμιση. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για το οικονομικό, περιβαλλοντικό και στρατηγικό μέλλον της χώρας μας», όπως πρόσθεσε.
Το 2003, το Βέλγιο ψήφισε νόμο για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος όριζε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έπρεπε να κλείσουν το αργότερο έως το 2025, ενώ απαγόρευε την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Το 2022, το Βέλγιο καθυστέρησε τη σταδιακή κατάργηση κατά 10 χρόνια, με σχέδια να λειτουργήσει έναν αντιδραστήρα σε κάθε έναν από τους δύο σταθμούς του ως εφεδρικό μέτρο λόγω της ενεργειακής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου υπό τον πρωθυπουργό Μπαρτ Ντε Βέβερ ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Φεβρουάριο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού περιελάμβανε τα περιβαλλοντολογικά κόμματα Ecolo και Groen, τα οποία αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της σταδιακής κατάργησης.
Το Βέλγιο διαθέτει σήμερα δύο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τους οποίους λειτουργεί η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί περίπου το 40% της παραγωγής ενέργειας του Βελγίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία και η Σουηδία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς, ενώ και η Ιταλία «άνοιξε την πόρτα» στην επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια νωρίτερα φέτος, καθώς η κυβέρνηση Μελόνι, τον Φεβρουάριο, κατέθεσε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση εντολή να εγκρίνει λεπτομερή διατάγματα για τη μετάβαση προς την πυρηνική ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, που, από το 2011, στον απόηχο του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αποφάσισε την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2011 μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο δείχνουν ότι το 55% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της αντιστροφής της πολιτικής αυτής. Ας σημειωθεί ότι, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, είχε δηλώσει στα τέλη του 2024 ότι η επιστροφή της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια θα ήταν «λογική».