Ασυνήθιστα αποστασιοποιημένη είναι η στάση της γερμανικής ηγεσίας για το θέμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου, με τις όποιες παρεμβάσεις να έρχονται από φθινόπωρο. Με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν δώσει ελκυστικά κίνητρα για το γέμισμα των αποθεμάτων τους εντός των επόμενων μηνών, το Βερολίνο φαίνεται να ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση

αφήνοντας την αγορά να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Εντούτοις, το σχέδιο αυτό λαμβάνει ως δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν ξαφνικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές καυσίμων, μία νοοτροπία καθόλα ριψοκίνδυνη.

Η Trading Hub Europe, ο εθνικός διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου για τη Γερμανία, επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παρέμβει βραχυπρόθεσμα με στόχο να επιταχύνει το γέμισμα των αποθεμάτων του καυσίμου. Σε περίπτωση που χρειαστεί, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο, με την ενδιάμεση διορία της 1ης Σεπτεμβρίου να αποτελεί πιθανότατα το σημείο ελέγχου. Η απόφαση της ΤΗΕ βασίζεται στο γεγονός πως οι τιμές του καυσίμου και το σπρεντ των συμβολαίων έχουν μειωθεί, με τα προηγούμενα πολύ υψηλά καλοκαιρινά συμβόλαια να έχουν προσεγγίσει τα φθινοπωρινά.

Η Γερμανία είχε αποφασίσει να μην προσφέρει κίνητρα στους εισαγωγείς φυσικού αερίου ώστε να βοηθήσει την αύξηση της πληρότητας των αποθεμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτά είχαν καταναλωθεί πολύ πιο γρήγορα φέτος εξαιτίας παρατεταμένων περιόδων dunkelflaute, όπου οι ΑΠΕ υπολειτουργούσαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, οι μονάδες αποθήκευσης της χώρας γεμίζουν πολύ πιο αργά σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που είχαν προσφέρει κίνητρα. Επί του παρόντος, τα αποθέματα της Γερμανίας βρίσκονται στο 36%, της Γαλλίας στο 49%, και της Ιταλίας στο 52%. Παράλληλα, η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε πως αλλάζει μονομερώς τα κριτήρια για το σύστημα των αποθεμάτων, μειώνοντας τα όρια πληρότητας για ορισμένες υποδομές.

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι αρκετά χαμηλότερα το 2025. Πηγή: KYOS.

 

H Γερμανία μπορεί να γλιτώνει πόρους σήμερα καθώς δεν χρειάζεται να προσφέρει κίνητρα στους εγχώριους προμηθευτές, όμως θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη ενεργειακή ασφάλειά της. Η πτώση των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης συνδέεται με την προοπτική ότι οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν στις αλλαγές για το σύστημα των αποθεμάτων που έχει προτείνει η Κομισιόν. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιο, ενώ μία σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, με την Επιτροπή να προτείνει την παύση στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, η αρχή του φθινοπώρου, όταν οι υπεύθυνοι σκοπεύουν να δράσουν, είναι η έναρξη της περιόδου αιχμής για τις αγορές ορυκτών καυσίμων, καθώς οι αγορές του βόρειου ημισφαιρίου προετοιμάζονται για την πτώση της θερμοκρασίας. Με τα αποθέματα να βρίσκονται ήδη σε χαμηλότερο σημείο από τις προηγούμενες χρονιές και τις ΑΠΕ να αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση, η 1η Σεπτεμβρίου μπορεί να αποδειχθεί πολύ αργά αν κάποια απρόσμενη γεωπολιτική εξέλιξη προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr