από τη διαδικασία παροπλισμού. Όπως αναφέρει το wnn, η μελέτη έχει βοηθήσει στην ενημέρωση των πολιτικών και των βασικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις ευκαιρίες και έχει συμβάλει στη σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου, το Εργαστήριο Δίκαιης Μετάβασης του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν διεξήγαγε μια συμπληρωματική μελέτη για να δημιουργήσει σαφείς συνδέσεις με τις ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη «δίκαιη μετάβαση» και να αναφέρει πώς οι τοπικές κοινότητες στο Caithness βλέπουν τη διαδικασία παροπλισμού στο Dounreay - το κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου για πειραματική έρευνα και ανάπτυξη ταχέως αναπαραγωγικών οργανισμών από το 1954 έως το 1994. Αυτό το μέρος της μελέτης διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις από την κατάργηση του βασικού ιδρύματος που είναι κεντρικός για την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και υψηλού εισοδήματος στην περιοχή και ότι υπάρχει ανάγκη για μια «δίκαιη μετάβαση» στην περιοχή. Η έκθεση διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί αυτό.
Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με κατοίκους και ενδιαφερόμενους φορείς στο Caithness και το North Sutherland που επηρεάστηκαν άμεσα από τον παροπλισμό στο Dounreay. Οι απαντήσεις ήταν ότι τα προβλήματα επιδεινώνονται από την υποεπένδυση σε βασικές υποδομές, την ερήμωση της υπαίθρου και την απομόνωση. Ταυτόχρονα, η παρουσία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για τους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, σημαίνουν ότι ο παροπλισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη μελλοντικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για οικονομική διαφοροποίηση και τοπική ανθεκτικότητα.
Δίκαιη μετάβαση
Οι ερευνητές του Just Transition Lab εξέτασαν το πλαίσιο πολιτικής μιας «δίκαιης μετάβασης», εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες παροπλισμού ευθυγραμμίζονται με τα εθνικά και περιφερειακά οράματα για μια οικονομία με επίκεντρο το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών, στον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία αλλαγής συνδέεται με τις φιλοδοξίες της κοινότητας για την τοπική οικονομία και στον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες πολιτικής αναδημιουργούνται σε μια απομακρυσμένη αγροτική κοινότητα που αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης συνεντεύξεις με ειδήμονες για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του παροπλισμού στο Dounreay και της αυξανόμενης παραγωγής αιολικής ενέργειας στην ξηρά και την υπεράκτια περιοχή του Caithness στην τοπική κοινότητα.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια έγκαιρη και συντονισμένη προσέγγιση στον περιφερειακό κοινωνικοοικονομικό σχεδιασμό στο Caithness και το North Sutherland, ανέφερε το NDC. Μια βασική πτυχή της μελέτης είναι η ανάπτυξη ενός πλαισίου δεικτών «δίκαιης μετάβασης» προσαρμοσμένου στο Caithness και το North Sutherland. Παρά ορισμένες αβεβαιότητες, τα ενδιαφερόμενα μέρη θεωρούν τη διαδικασία παροπλισμού ως σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές της να μετριάσει τις κοινωνικοοικονομικές διαταραχές.
«Αυτή η έρευνα παρέχει ένα πολύ απαραίτητο πλαίσιο για τον σχεδιασμό μιας «δίκαιης μετάβασης» σε περιοχές που υφίστανται σημαντικές αλλαγές», δήλωσε η Daria Shapovalova, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Δίκαιης Μετάβασης. «Είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες δεν θα μείνουν πίσω στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το πλαίσιο της «δίκαιης μετάβασης» σημαίνει όχι μόνο τη συνέχιση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα, αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις της κοινότητας στην υγεία και την ευημερία, τη στέγαση, τις μεταφορές και άλλα.»
«Ενώ αναγνωρίζεται ότι ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε μια μετάβαση, ο τρόπος με τον οποίο η μετάβαση θα είναι «δίκαιη» για την κοινωνία γίνεται λιγότερο κατανοητός», πρόσθεσε ο Malcolm Stone, Αναλυτής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο NDC. «Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του παροπλισμού στις εγκαταστάσεις Dounreay στο Caithness, αυτή η διορατική έρευνα που ανατέθηκε από την NDA παρέχει πολύτιμα στοιχεία για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και την ευρύτερη κοινότητα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της ενεργειακής μετάβασης, αναδεικνύοντας ευκαιρίες για απασχόληση, οικονομική διαφοροποίηση και κοινωνικές επιπτώσεις».