Οποιος έχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό θα ιδιο-καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται και την περίσσεια θα έχει την επιλογή να την πουλά σε επιχειρήσεις ή και απλούς καταναλωτές

Ερχεται ο διαμοιρασμός ενέργειας για ιδιώτες (απλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις) αλλά και για φορείς του Δημοσίου. Οι νέες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις δίνουν το δικαίωμα στους καταναλωτές ρεύματος να μοιράζονται μεταξύ τους ανανεώσιμη ενέργεια βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών ή μιας νομικής οντότητας.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να προηγηθεί ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2024/1711, η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 11 μήνες.

Η ίδια κοινοτική νομοθεσία προτρέπει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τη χρήση μικροηλιακών συστημάτων, τα λεγόμενα και φωτοβολταϊκά μπαλκονιού (ή plug-and-play), δίχως ωστόσο να καθιστά υποχρεωτική την υιοθέτησή τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον διαμοιρασμό ηλεκτρικής ενέργειας, τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν για τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους δημόσιους φορείς, αλλά και για όποια άλλη κατηγορία καταναλωτών επιλέξουν, το δικαίωμα να συμμετέχουν σε σχήματα κοινής χρήσης ενέργειας, εντός μιας γεωγραφικής περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή τους δεν θα αποτελεί την κύρια εμπορική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Φθηνότερο ρεύμα από ΑΠΕ

Στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργηθούν πιο ευέλικτα σχήματα για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τις ενεργειακές κοινότητες. Για παράδειγμα, ένα σουπερμάρκετ, ένα πολυκατάστημα, μια εμπορική επιχείρηση που έχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό θα ιδιο-καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται, αλλά για την περίσσεια θα έχει την επιλογή αντί να την πουλά στο δίκτυο να προχωρεί σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό αγοραπωλησίας ρεύματος με άλλες επιχειρήσεις ή και με απλούς καταναλωτές.

Αυτή η ευελιξία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές καθώς ο μεν ιδιοκτήτης της ηλιακής μονάδας μπορεί να επιτύχει μια τιμή πώλησης της κιλοβατώρας υψηλότερη από εκείνη που θα εξασφάλιζε από το δίκτυο ενώ οι άλλοι καταναλωτές να διαπραγματευτούν φθηνότερο ρεύμα από ό,τι θα το αγόραζαν από κάποιον πάροχο ρεύματος.

Αλλά ακόμη και ένα νοικοκυριό που έχει φωτοβολταϊκό στη στέγη του θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε συμφωνία με έναν γείτονα ή με κάποιον που μένει στην ίδια γεωγραφική ενότητα και να τους δίνει την περίσσεια του παραγόμενου ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες του ηλεκτρικού δικτύου.

Η οργάνωση

Η ομάδα των καταναλωτών που θα θελήσει να εμπλακεί στη νέα δραστηριότητα, θα έχει την επιλογή να αναθέσει και σε κάποιον τρίτο την οργάνωση του διαμοιρασμού ρεύματος.

Αυτός θα μπορεί να διευθετεί την κοινή χρήση ενέργειας με τους προμηθευτές και τους διαχειριστές των ηλεκτρικών δικτύων, όσον αφορά πτυχές που σχετίζονται με τα ισχύοντα τιμολόγια και τα τέλη, τους φόρους ή τις εισφορές.

Επίσης, θα διαχειρίζεται την κατανεμημένη παραγωγή της ανανεώσιμης ενέργειας καθώς και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης (μπαταρίες), τα οποία αποτελούν μέρος της σχετικής ρύθμισης για την κοινή χρήση ενέργειας.

Θα αναλαμβάνει παράλληλα και όλη τη γραφειοκρατία που αφορά τη σύναψη συμβάσεων και την τιμολόγηση των πελατών που συμμετέχουν στα σχήματα που θα κάνουν κοινή χρήση ενέργειας καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος παραγωγής ενέργειας ή της αποθήκευσής της, συμπεριλαμβανομένων της μέτρησης και της συντήρησης των υποδομών.

Τα όρια

Οποιος αναλάβει τη διαχείριση του διαμοιρασμού ενέργειας (π.χ. ένας παραγωγός ενέργειας ή και ένας από τους καταναλωτές που συμμετέχουν στο έργο κοινής χρήσης ενέργειας) θα μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του ή να διαχειρίζεται ένα έργο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας το πολύ έως 6 MW ή μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας.

Οι ενεργοί πελάτες που θα συμμετέχουν σε σχήμα κοινής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας θα δικαιούνται να αφαιρούν την κοινόχρηστη ηλεκτρική ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο από τη συνολική μετρηθείσα κατανάλωσή τους ενώ δεν θα υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις του προμηθευτή ενέργειας, όταν η ανανεώσιμη ενέργεια από φωτοβολταϊκό μοιράζεται μεταξύ νοικοκυριών με εγκατεστημένη δυναμικότητα έως 10,8 kW (κιλοβάτ) για μεμονωμένες κατοικίες και διαμερίσματα και έως 50 kW για πολυκατοικίες.

(από ot.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr