ΗΠΑ: Κατατέθηκε προς Ψήφιση Νόμος για Ενίσχυση του East Mediterranean Gas Forum και τη Συνεργασία με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ με Φόντο τον IMEC

ΗΠΑ: Κατατέθηκε προς Ψήφιση Νόμος για Ενίσχυση του East Mediterranean Gas Forum και τη Συνεργασία με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ με Φόντο τον IMEC
energia.gr
Παρ, 9 Μαΐου 2025 - 15:22

Μία πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τις ενεργειακές και αμυντικές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο κατατέθηκε χθες το βράδυ στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τον νόμο “Eastern Mediterranean Gateway Act”, που ζητά από το Στέητ Ντηπάρτμεντ να στηρίξει έμπρακτα τα σχήματα συνεργασίας με έμφαση στο 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, και να ενισχύσει το East Mediterranean Gas Forum αλλά και συγκεκριμένα ενεργειακά έργα, μεταξύ των οποίων το καλώδιο με την Κύπρο, την ηλεκτρική διασύνδεση ενέργειας Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου IGB, καθώς και τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στον αναδυόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC)

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Hellas Journal, βρίσκεται σε εξέλιξη, από χθες το βράδυ, στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοθετική πρωτοβουλία για την εδραίωση και τη θεσμοθέτηση του ρόλου της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικού κόμβου στον αναδυόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC)

Η διακομματική νομοθετική πρόταση του βουλευτή του Ιλινόι Μπραντ Σνάιντερ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με βασικούς εταίρους όπως η Ινδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καθώς και στην ενσωμάτωση των κρίσιμων υποδομών των χωρών αυτών στα ευρύτερα σχέδια διασυνδεσιμότητας του IMEC.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλείται να θέσει την Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική του, να στηρίξει έμπρακτα τα σχήματα συνεργασίας με έμφαση στο 3+1 και να ενισχύσει το East Mediterranean Gas Forum.

Το νομοσχέδιο αναδεικνύει συγκεκριμένα ενεργειακά έργα-όπως τον Great Sea Interconnector, τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας και τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG-ως έργα θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την επιτυχία του IMEC, στο πλαίσιο της σύνδεσης της Ινδίας, του Κόλπου και της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κυπριακό κέντρο ασφάλειας CYCLOPS- το οποίο προτείνεται ως πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία- και στο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα του πρώην Προέδρου Τζο Μπαιντεν με το οποίο η Κύπρος εντάσσεται σε προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο εναρμονίζεται με το πνεύμα του νόμου για την Ομαλοποίηση των Σχέσεων με το Ισραήλ του 2022 και προωθεί την περιφερειακή ολοκλήρωση μέσω της ενίσχυσης διπλωματικών και οικονομικών δεσμών, περιλαμβανομένων των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται με ευκρίνεια η ευρεία πολιτική συναίνεση που επικρατεί στο Κογκρέσο ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να παραμείνουν κεντρικός παράγοντας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως:

-Πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών όπως η συνεργασία «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, το East Mediterranean Gas Forum και οι Συμφωνίες του Αβραάμ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν τον ηγετικό ρόλο τους.

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες του East Mediterranean Gas Forum.

-Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί κρίσιμο κόμβο που μπορεί να ενώσει τρεις ηπείρους, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουν ενεργειακές υποδομές και υποδομές μεταφορών, πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας, αμυντική συνεργασία και άλλες μορφές περιφερειακής ολοκλήρωσης·

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου τόσο ως μια ξεχωριστής υποπεριοχής όσο και ως κεντρικού συνδετικού κρίκου εντός του ευρύτερου διαδρόμου IMEC.

-Η διπλωματική πρωτοβουλία «3+1» θα πρέπει να επανεκκινήσει με συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

-Το άρθρο 203 του Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 θα πρέπει να καθοδηγεί τον Υπουργό Εξωτερικών στην προώθηση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στον τριμερή διάλογο για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία κρίσιμων υποδομών μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Το νομοσχέδιο απαιτεί την υποβολή ετήσιων εκθέσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την εφαρμογή του, τις πολυμερείς πρωτοβουλίες και την πρόοδο έργων ενέργειας και άμυνας. Παράλληλα, ζητείται μελέτη βιωσιμότητας για τη δημιουργία διμερών προγραμμάτων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, βασισμένων στο πρότυπο των υφιστάμενων ελληνοϊσραηλινών συνεργασιών σε τομείς όπως η γεωργία, η τεχνολογία, η ασφάλεια και η επιστήμη, καθώς και η ενδεχόμενη επέκτασή τους σε άλλες χώρες του IMEC.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως “ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να θεσμοθετήσει πολυμερείς στρατηγικούς διαλόγους μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του IMEC, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σχημάτων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν διμερή στρατηγικό διάλογο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προτεραιοποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, εστιάζοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας με τις χώρες της περιοχής αυτής.”

Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά πως “το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου και ετησίως στη συνέχεια, ο Υπουργός Ενέργειας, σε συντονισμό με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα περιγράφει την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του παρόντος Νόμου, συμπεριλαμβανομένης ενημέρωσης για τα ενεργειακά έργα και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας που πραγματοποιούνται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του παρόντος Νόμου και των τροποποιήσεων που αυτός επιφέρει.

Το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με κάθε πολυμερή πρωτοβουλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του IMEC.

Το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συντονισμό με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, θα πρέπει να αναλύσει τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του Κυπριακού CYCLOPS ως ενδεχόμενο πρότυπο για ευρείας βάσης πολυμερή συνεργασία.”

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr