Ο τεχνολογικός γίγαντας Google επεκτείνει τα σχέδιά του για την πυρηνική ενέργεια παρέχοντας κεφάλαια πρώιμου σταδίου στην Elementl Power για την προετοιμασία τριών πιθανών τοποθεσιών στις ΗΠΑ για προηγμένα έργα πυρηνικής ενέργειας. Στόχος είναι κάθε μία από τις τρεις τοποθεσίες να έχει «τουλάχιστον 600 MW χωρητικότητας». Η αξία της επένδυσης δεν έχει συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση συνεργασίας των δύο εταιρειών ούτε στις τοποθεσίες των τριών προτεινόμενων τοποθεσιών.

 

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν «με εταίρους κοινής ωφέλειας και ρυθμιζόμενης ενέργειας για τον εντοπισμό και την προώθηση νέων έργων» και η Elementl «θα συνεχίσει την αξιολόγηση πιθανών εταίρων στον τομέα της τεχνολογίας, της μηχανικής, των προμηθειών και των κατασκευών, καθώς και άλλων έργων, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για επιταχυνόμενη ανάπτυξη».

Η Elementl Power, που ιδρύθηκε το 2022, αυτοπροσδιορίζεται ως μια εταιρεία ανάπτυξης προηγμένων πυρηνικών έργων, η οποία δεν εξαρτάται από την τεχνολογία και στοχεύει στην παροχή «ετοιμοπαράδοτων λύσεων ανάπτυξης, χρηματοδότησης και ιδιοκτησίας για πελάτες που επιθυμούν πρόσβαση σε καθαρή βασική ενέργεια, αλλά ενδέχεται να μην θέλουν να κατέχουν ή να λειτουργούν πυρηνικά πάρκα». Αναφέρει ότι η αποστολή της είναι «να αναπτύξει πάνω από 10 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ έως το 2035».

Δεν είναι η πρώτη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας της Google - τον Οκτώβριο του 2024 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Kairos Power για την αγορά ενέργειας από τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με φθόριο, με στόλο χωρητικότητας έως και 500 MW έως το 2035. Στόχος της συμφωνίας αγοράς ενέργειας ήταν να διευκολυνθεί η Kairos Power στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία μονάδων και στην πώληση ενέργειας, βοηθητικών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών στην Google.

Τη στιγμή της ανακοίνωσης αυτής, η Google δήλωσε ότι θα τη βοηθούσε να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε όλες τις λειτουργίες και την αλυσίδα αξίας της έως το 2030.

Οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, Amazon, Microsoft και η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, έχουν υπογράψει συμφωνίες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας για την παροχή ενέργειας για τις αυξανόμενες ανάγκες των κέντρων δεδομένων τους. Το πλεονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας θεωρείται η δυνατότητα να διαθέτει αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr