θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της βιομηχανίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Το CCS αλλάζει τα δεδομένα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και ήδη βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον στην αγορά για αυτήν τη λύση», δήλωσε ο Håkan Agnevall, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wärtsilä.
Σύμφωνα με τις δοκιμές της εταιρείας, το νέο σύστημα της Wärtsilä μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 των πλοίων έως και 70% - παρέχοντας στους πλοιοκτήτες έναν άμεσο τρόπο να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς για τον άνθρακα, χωρίς να περιμένουν ακριβότερα και λιγότερο άμεσα διαθέσιμα πράσινα καύσιμα. Με βάση τις δοκιμές, η Wärtsilä εκτιμά ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 54-76 δολάρια ανά τόνο CO2, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιουχικού και λειτουργικού κόστους. Οποιοδήποτε καύσιμο με βάση τον άνθρακα μπορεί να λειτουργήσει και είναι εύκολο για το πλήρωμα να το λειτουργήσει και να το συντηρήσει, λέει ο Roger Holm, Πρόεδρος της Marine Solutions της Wärtsilä.
Η Wärtsilä αναπτύσσει αυτήν την τεχνολογία από το 2019, αλλά η εμπορική εκτόξευση έρχεται μετά την αναβάθμιση του πρώτου συστήματος πλοίου στο Clipper Eris (18.000 dwt) της Solvang ASA. Το σύστημα λειτουργεί από τότε που το Clipper Eris απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο του 2025.
Η Wärtsilä είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μηχανικών λύσεων στον ναυτιλιακό κλάδο και ο Holm λέει ότι η εταιρεία γίνεται στρατηγικός εταίρος για τους πλοιοκτήτες και όχι προμηθευτής μεμονωμένων συστημάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς οι πλοιοκτήτες αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς να κάνουν την πράσινη μετάβαση.
«Συμμετέχουμε σε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες: αναπτύσσουμε κινητήρες για τη χρήση πράσινων καυσίμων, κάνουμε δέσμευση άνθρακα, κάνουμε άλλες βελτιώσεις στην απόδοση. Και μερικές φορές με ρωτούν: "Δεν είναι αυτές ανταγωνιστικές τεχνολογίες;" Η άποψή μου είναι ότι θα χρειαστούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτάσουμε στο μηδενικό καθαρό αποτύπωμα έως το 2050», λέει ο Χολμ.
«Έχουμε το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προσφορών στον ναυτιλιακό κλάδο. Μπορούμε να κατασκευάσουμε κινητήρες πράσινου καυσίμου, μπορούμε να κάνουμε δέσμευση άνθρακα και μπορούμε να κάνουμε άλλες βελτιώσεις στην απόδοση, όπως η βελτιστοποίηση του ταξιδιού. Έτσι, χάρη σε αυτή τη συνολική εικόνα, μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική συζήτηση από ό,τι αν είχαμε μόνο ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη», λέει ο Holm. «Είναι πραγματικά ικανοποιητικό να μιλάμε στους πελάτες μας από αυτή τη στρατηγική οπτική γωνία, κάτι περισσότερο από το να είμαστε απλώς ένας προμηθευτής εξοπλισμού».
Το κόστος και οι κανονιστικές απαιτήσεις είναι κρίσιμες για την επιλογή των καλύτερων επιλογών για τους πλοιοκτήτες, λέει ο Holm. Κάθε πλοιοκτήτης θα χρησιμοποιήσει εργαλεία εξοικονόμησης CO2 όπως το CCS για να επιτύχει τους δικούς του στόχους και κάθε περίπτωση χρήσης είναι μοναδική. «Αυτό συζητάμε με κάθε πελάτη που συναντάμε. Πώς γίνεται η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με τρόπο που να βελτιστοποιεί και την οικονομική σκοπιμότητα; Πώς γίνεται η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με τη σωστή ταχύτητα; Αυτή είναι μια βασική συζήτηση που έχουμε με κάθε πελάτη», λέει ο Holm.
Δεδομένου ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι ένας μακρύς δρόμος, συχνά ξεκινά με την κατασκευή πλοίων σήμερα, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν αργότερα, όταν οι συνθήκες της αγοράς είναι κατάλληλες. Η Solvang ASA, ιδιοκτήτρια της Clipper Eris , συνεργάζεται με την Wärtsilä για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς πλοίων της για μεταγενέστερη εγκατάσταση CCS. Αυτό περιλαμβάνει συστήματα καθαρισμού με δυνατότητα CCS για λειτουργία HFO, καθώς και απαιτήσεις χώρου και κοινής ωφέλειας για μια ενδεχόμενη αναβάθμιση.