21o Συνέδριο ESPO: Ασαφές Ακόμη το τι Επίπτωση θα Έχουν οι Δασμοί Τραμπ στα Λιμάνια της Ευρώπης

21o Συνέδριο ESPO: Ασαφές Ακόμη το τι Επίπτωση θα Έχουν οι Δασμοί Τραμπ στα Λιμάνια της Ευρώπης
energia.gr
Τετ, 7 Μαΐου 2025 - 19:04

Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν προς το παρόν για την επίπτωση που πιθανώς θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί στα λιμάνια της Ευρώπης, δεδομένου ιδίως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι θα πράξει στο μέλλον ο Πρόεδρος Τραμπ, ενώ την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανή η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας προς τις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ευκαιρίες στο πεδίο των θαλάσσιων μεταφορών

Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), Ansis Zeltins, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για την πραγματοποίηση, στην πόλη, του 21ου συνεδρίου του φορέα, στις 8-9 Μαΐου. «Οι δασμοί επηρεάζουν ήδη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τις ροές των αγαθών (...) Αλλά το ποια θα είναι η επίδρασή τους και για πόσο καιρό, είναι δύσκολο να το πούμε με τον κύριο Τραμπ, γιατί (η στάση του) μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη» σημείωσε και πρόσθεσε πως, ναι, η απλή απάντηση είναι ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, αν και καθένα από αυτά θα επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως του πόσα προϊόντα διακινούνται μέσω αυτού προς τις ΗΠΑ.

Κατά τον κ. Ζeltins, ο αντίκτυπος που πιθανώς θα είναι ο μεγαλύτερος, αν το μέτρο αυτό γίνει πραγματικότητα, είναι τα πρόστιμα ή οι χρεώσεις που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για πλοία που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα και πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τα πλοία αυτά θα πρέπει να πληρώσουν τεράστιο ποσό κάθε φορά που πιάνουν λιμάνι. Οπότε, δεδομένου του γεγονότος ότι το 40% των πλοίων που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως είναι κατασκευασμένα στην Κίνα, και το 70% αυτών που είναι υπό παραγγελία κατασκευάζονται επίσης στην Κίνα, γίνεται σαφές ότι αυτό θα επηρεάσει και θα διαταράξει πιο σοβαρά το εμπόριο. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι Κινέζοι θα αρχίσουν να παράγουν λιγότερα (...) Απλώς θα προσπαθήσουν να μετακινήσουν τα προϊόντα τους σε διαφορετικές αγορές. Και αυτό ίσως δημιουργήσει ευκαιρίες (για τα ευρωπαϊκά λιμάνια), αν και από την άλλη πλευρά ίσως θέσει σε κίνδυνο την τοπική (ευρωπαϊκή) αγορά. Οπότε όλο αυτό είναι λίγο απρόβλεπτο» συμπλήρωσε.

Περισσότερα (και) για το θέμα των δασμών θα συζητηθούν στις 8-9 Μαΐου στο συνέδριο της ΕSPO, στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα λιμάνια και πώς αυτά θα μπορέσουν να πλοηγηθούν με ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική μέσα στα κύματα της οικονομικής και γεωπολιτικής «φουρτούνας», που διαμορφώνουν -μεταξύ άλλων- ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οικονομικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ. Το συνέδριο του ESPO, ενός οργανισμού που τα μέλη του εκπροσωπούν περίπου 400 λιμάνια σε 21 κράτη-μέλη της ΕΕ και στη Νορβηγία, πραγματοποιείται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Προς μια στρατηγική για τα λιμάνια της Ευρώπης στη μετά 2024 εποχή». «Η επιλογή του θέματος» σημείωσε ο κ.Zeltins, «αντικατοπτρίζει τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις της χρονιάς, με κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ να φέρνουν νέες ηγεσίες και πολιτικές προτεραιότητες (...) Η ΕΕ καλείται να προετοιμαστεί για το μέλλον, να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία και να επιδιώξει νέες συμμαχίες. Τα ευρωπαϊκά λιμάνια, ως κρίσιμοι κόμβοι εφοδιασμού και ενέργειας, πύλες εμπορίου και βιομηχανικά οικοσυστήματα, βρίσκονται στην καρδιά αυτών των εξελίξεων και καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους». Κατά τον ίδιο, τα λιμάνια της Ευρώπης χρειάζονται ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους, εν μέσω άγριου ανταγωνισμού, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ταχύτερα στις συνεχίες αλλαγές.

Τα λιμάνια χρειάζονται χώρο για ελιγμούς

Η γενική γραμματέας της ESPO, Isabelle Ryckbost, σημείωσε ότι στο συνέδριο -στο οποίο μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε., Απόστολος Τζιτζικώστας, θα συζητηθούν οι πρόσφατες μακροοικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών λιμένων, οι βασικές προτεραιότητες για έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο λιμενικό τομέα, οι επενδύσεις σε πρακτικές βιωσιμότητας και ενεργειακής μετάβασης και ο ρόλος των λιμανιών στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Η κα Ryckbost επισήμανε ακόμα ότι μετά την πανδημία τα λιμάνια έχουν βρεθούν στη μέση όλων των κρίσεων που έχουν εκδηλωθεί παγκοσμίως, αλλά έχοντας ανταποκριθεί με επιτυχία στο «τεστ αντοχής» της Covid-19, αύξησαν την ετοιμότητα και την προσαρμοστικότητά τους. Ωστόσο, σημείωσε, εξακολουθούν να χρειάζονται πάντα χώρο για ελιγμούς, προκειμένου να μπορούν να προσαρμόζονται ενώπιον πιθανών μελλοντικών κρίσεων και αν οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία τους είναι πολύ αυστηροί, δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Η γενική γραμματέας του ESPO εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή της για την υποδοχή και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται απόψε η γενική συνέλευση του Οργανισμού.

«Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και σύνθετων προκλήσεων. Τα λιμάνια μας δεν είναι απλώς πύλες εμπορίου. Αποτελούν κόμβους συνδεσιμότητας, κέντρα καινοτομίας και μοχλούςανάπτυξης των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομιών. Κι όμως, για να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, οφείλουμε να σταθούμε με ρεαλισμό και θάρρος απέναντι στα επερχόμενα κύματα αλλαγής» ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΘ, Αθανάσιος Λιάγκος, επικεφαλής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Συμπλήρωσε ότι εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παρουσιάζει θετικές επιδόσεις: «Το 2024 ήταν για εμάς μια χρονιά-ορόσημο: πετύχαμε ρεκόρ στη διακίνηση και τους όγκους σε όλους τους βασικούς τομείς, καθώς και βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έφθασε τις 566.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων), σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 9%. Στον Συμβατικό Τομέα πετύχαμε διακίνηση 3,2 εκατ. τόνων, υψηλότερη κατα 9% σε σύγκριση με το 2023. Στην κρουαζιέρα, καταγράψαμε ρεκόρ αφίξεων 81 πλοίων, έναντι 68 πλοίων το προηγούμενο έτος, έχοντας υποδεχτεί συνολικά 125.000 επιβάτες. Παράλληλα, με την έγκριση του master plan προχωράμε στην υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Λιάγκος και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της στρατηγικής του θέσης, μπορεί να διοχετεύει ευκολότερα εμπορεύματα σε μεγάλες αγορές όπως η Ινδία και να επωφεληθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο κ.Λιάγκος επισήμανε, τέλος, ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων στις θαλάσσιες μεταφορές και τα «πράσινα» logistics «δεν είναι πια επιλογές, αλλά επιταγές».

«Το 2025 βρίσκει την Ευρώπη και τον κόσμο μπροστά σε νέες γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, τα ευρωπαϊκά λιμάνια δεν παραμένουν απλοί παρατηρητές, αλλά αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας και κινητήριες δυνάμεις της προόδου. Με πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα, προωθούν την καινοτομία και επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου γεωοικονομικού χάρτη της Ευρώπης. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, ο ESPO προσφέρει την ιδανική πλατφόρμα για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με τη στρατηγική που θα καθορίσει την πορεία του λιμενικού κλάδου στο μέλλον» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Γιάννης Τσάρας ενώ αναφερόμενος ειδικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε: «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απέδειξε την προσαρμοστικότητά του, δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά υλοποιεί ένα συνεκτικό δράσης που ενισχύει την ανθεκτικότητα, επιταχύνοντας τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα αποτελέσματα δεν είναι συγκυριακά, αλλά προκύπτουν από τη συνετή εφαρμογή ενός συνεκτικού πλάνου με πυλώνες τις υποδομές βιωσιμότητας, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση».

Το συνέδριο της ESPO αποτελεί το κορυφαίο θεσμικό γεγονός του κλάδου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο ηγετικές προσωπικότητες της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας. Αποτελεί παράλληλα πλατφόρμα για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμένων και την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει αύριο ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, ενώ ομιλίες θα πραγματοποιήσουν σημαντικά στελέχη από λιμάνια όπως της Αμβέρσας-Μπριζ, της Γκντίνια, του Ρότερνταμ, του Γκέτεμποργκ και της Βαλένθια, καθώς και εκπρόσωποι ναυτιλιακών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr