Άνοδο παρουσιάζουν οι παραγγελίες πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα τον Απρίλιο, με τη μεθανόλη και το LNG να πρωταγωνιστούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της πλατφόρμας Alternative Fuels Insight (AFI) του νορβηγικού νηογνώμονα DNV, συνολικά καταγράφηκαν 49 νέες παραγγελίες, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, παρά τη γενική κάμψη στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.
Κυρίαρχη θέση διατηρούν η μεθανόλη και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με 24 και 20 νέες παραγγελίες αντίστοιχα.
Η μεθανόλη επέστρεψε δυναμικά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα πλοία εμπορευματοκιβωτίων (14 παραγγελίες) και RoPax (9), ενώ μία παραγγελία καταγράφηκε στον τομέα των δεξαμενόπλοιων.
Αντίστοιχα, τα πλοία με καύσιμο LNG αφορούσαν 16 containers ship, 2 κρουαζιερόπλοια και 2 RoPax.
Αξιοσημείωτη ήταν και η καταγραφή δύο νέων παραγγελιών για πλοία με καύσιμο υδρογόνο στον τομέα της κρουαζιέρας. Πρόκειται για δύο κρουαζιερόπλοια της Viking που θα χτιστούν στο ναυπηγείο της Fincantieri. Αφορά το Viking Libra, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο που θα κινείται με υδρογόνο και μπορεί να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία για την κατασκευή δύο ακόμη ποντοπόρων πλοίων με τη Fincantieri για παράδοση το 2031.
Το «Viking Libra» κατασκευάζεται ήδη στο ναυπηγείο της Fincantieri στην Ανκόνα. Το επόμενο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας, το «Viking Astrea», το οποίο επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2027 και θα είναι επίσης υδρογονοκίνητο, ενώ θα διαθέτει σύστημα πρόωσης που θα βασίζεται εν μέρει σε υγροποιημένο υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου.
Αυτό το υβριδικό σύστημα πρόωσης θα το καταστήσει ικανό να πλοηγείται και να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο, οι παραγγελίες πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα ανέρχονται σε 72 με καύσιμο LNG, 36 με μεθανόλη, 7 με LPG, 3 με αμμωνία και 2 με υδρογόνο.
Η συγκέντρωση των παραγγελιών στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων αντανακλά τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα των φορέων εκμετάλλευσης φορτίων, ενώ η παράλληλη παρουσία νέων παραγγελιών στους τομείς RoPax, κρουαζιέρας και άλλων κατηγοριών πλοίων υποδηλώνει ευρύτερη υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων, σε σχέση με προηγούμενους μήνες.
«Μεθανόλη και LNG, που αναμετρώνται αυτόν τον μήνα, αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι επιλογές καυσίμων.
Η μεθανόλη έχει ανακάμψει γρήγορα μετά από μια πιο ήρεμη αρχή του έτους, ενώ το LNG παραμένει ισχυρό με τη διαφοροποίηση της ζήτησης πέρα από το τμήμα των εμπορευματοκιβωτίων.
Το γεγονός ότι βλέπουμε πλοία με καύσιμο LNG και μεθανόλη να παραγγέλνονται σε παρόμοια επίπεδα δείχνει πως οι πλοιοκτήτες σταθμίζουν την ευελιξία, τη διαθεσιμότητα καυσίμων και τις ανάγκες συγκεκριμένων τμημάτων κατά την παραγγελία», δήλωσε ο Jason Stefanatos, Global Decarbonization Director του νορβηγικού νηογνώμονα DNV».
Σύμφωνα με την DNV, εξαιρουμένων των LNG carriers, σήμερα υπάρχουν περίπου 680 πλοία σε λειτουργία με LNG και σχεδόν άλλα τόσα υπό κατασκευή, έναντι περίπου 60 πλοίων με καύσιμο μεθανόλη και 340 σε παραγγελία.
AFI: Κόμβος πληροφόρησης για τη ναυτιλιακή κοινότητα
Σε μια περίοδο που η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η ψηφιακή πλατφόρμα Alternative Fuels Insight (AFI) του νορβηγικού νηογνώμονα DNV έρχεται να προσφέρει έναν καθοριστικό οδηγό προς το μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας.
Η AFI λειτουργεί ως ένας ψηφιακός κόμβος πληροφόρησης για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, παρέχοντας ελεύθερα προσβάσιμα εργαλεία για την ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων σχετικά με την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών.
Με τεχνικές πληροφορίες υψηλής ποιότητας και μια συνεχώς εμπλουτιζόμενη βάση δεδομένων, η πλατφόρμα επιτρέπει σε πλοιοκτήτες, προμηθευτές καυσίμων, ναυπηγεία και αρχές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα.
Η δημιουργία της AFI εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ευθυγράμμισης με τον στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
Αυτό συνεπάγεται τη σταδιακή μετάβαση του παγκόσμιου στόλου σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, όπως η αμμωνία, το υδρογόνο, η μεθανόλη, το LNG και το υγραέριο.
Η AFI προσφέρει συγκριτικές τεχνικές αξιολογήσεις των εναλλακτικών καυσίμων, ενώ δίνει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος δεδομένων με βάση το μέγεθος, τον τύπο και τις ημερομηνίες παράδοσης των πλοίων.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")