Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα τις πρώτες εμπορικές συνομιλίες τους από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανησυχίες για τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οπως αναφέρουν οι FT, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ θα συναντηθούν

με τους Κινέζους ομολόγους τους στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, ο κορυφαίος αξιωματούχος της οικονομίας της, θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη αλληλεπίδραση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών μετά την παρουσία του αντιπροέδρου Χαν Ζενγκ στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News το βράδυ της Τρίτης ότι οι δύο ομάδες θα συναντηθούν το Σάββατο και την Κυριακή. Είπε ότι έχουν «κοινό συμφέρον» να συνομιλήσουν επειδή το υψηλό επίπεδο των δασμών «δεν είναι βιώσιμο». Αλλά προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις θα είναι μια προσπάθεια μείωσης των εντάσεων και όχι διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα πρόκειται για αποκλιμάκωση, όχι για τη μεγάλη εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο Μπεσέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση πριν προχωρήσουμε μπροστά».

Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη πραγματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του εμπορικού πολέμου που έχει οδηγήσει την Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς 145% στις εισαγωγές από την Κίνα και το Πεκίνο να επιβάλει ανταποδοτικό δασμό 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Είναι το πρώτο θετικό σημάδι για τις επιχειρήσεις που ανησυχούν για το επίπεδο ρεκόρ των δασμών που έχουν επιβάλει οι δύο πλευρές η μία στην άλλη. Έρχεται επίσης αφού ο Τραμπ δήλωσε πολλές φορές ότι οι χώρες διεξάγουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν από την ίδια του την ομάδα.

«Όλοι ξέραμε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έπρεπε να επαναπροσέγγιζαν, αλλά η σημερινή ανακοίνωση μιας προσωπικής συνάντησης στη Γενεύη σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε η Wendy Cutler, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ για το εμπόριο, η οποία τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος στο Asia Society Policy Institute.

Η Κάτλερ προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να «κρατήσουμε τις προσδοκίες υπό έλεγχο», λέγοντας ότι είναι «πολύ πιο εύκολο να επιβάλλουμε δασμούς ο ένας στον άλλον παρά να συνεργαστούμε σε ένα κοινό σχέδιο για την επαναπροσέγγιση και τη σταθεροποίηση των σχέσεων».

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο είχαν περιέλθει σε αντιπαράθεση. Ο Τραμπ ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον ομόλογό του πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά η Κίνα είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα πραγματοποιούσε κλήση σε επίπεδο ηγέτη για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μειώσουν τους δασμούς ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά φάνηκε να μαλακώνει τη θέση του την περασμένη εβδομάδα, όταν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι δεν θα ήταν «κακό» να διεξαχθούν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς στο Fox News ποια πλευρά είχε ζητήσει τη συνάντηση, ο Μπέσεντ δήλωσε: «Δεν υπάρχει ένα πρώτο τηλεφώνημα, υπάρχουν πολλά σημεία επαφής με την πάροδο του χρόνου».

Καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει στους νομοθέτες ότι, αν και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με 17 από τους 18 σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, δεν είχε διεξαγάγει συνομιλίες με το Πεκίνο.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο αποφάσισε να διεξαγάγει συνομιλίες αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν πρόσφατα σε αρκετές περιπτώσεις πιθανές δασμολογικές ελαφρύνσεις και έστειλαν μηνύματα σχετικά με την επιθυμία τους να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

«Με βάση την ενδελεχή εξέταση των παγκόσμιων προσδοκιών, τα συμφέροντα της ίδιας της Κίνας και τις εκκλήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων και καταναλωτών, η Κίνα αποφάσισε να συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.


Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην «χρησιμοποιούν τις συνομιλίες ως κάλυψη για εξαναγκασμό και εκβιασμό». Σημειώνοντας ότι άλλες χώρες διαπραγματεύονται ήδη με την κυβέρνηση Τραμπ, το υπουργείο πρόσθεσε: «Πρέπει να τονιστεί ότι ο κατευνασμός δεν φέρνει την ειρήνη και ο συμβιβασμός δεν κερδίζει τον σεβασμό».

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ προκάλεσε το ξεπούλημα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων μετά την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών έως και 50% σε σχεδόν κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ. Στη συνέχεια μείωσε τις εισφορές σε ένα βασικό επίπεδο 10 τοις εκατό για 90 ημέρες.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει περισσότερους δασμούς σε διάφορους τομείς που θεωρεί σημαντικούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει ελέγχους εθνικής ασφάλειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισφορές σε τσιπ και καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, ξυλεία, χαλκό, φαρμακευτικά προϊόντα και κρίσιμα ορυκτά. Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στις ξένες κινηματογραφικές ταινίες.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr