Θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία του πετρελαϊκού κλάδου, που περιμένει να γνωρίσει νέες δόξες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τα δύσκολα τελευταία χρόνια της στροφής στην πράσινη ενέργεια

Θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κολοσσού στον τομέα των υδρογονανθράκων, εάν υλοποιηθεί, βέβαια, γιατί προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της ανίχνευσης. Ο λόγος για μια ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο πετρελαϊκών κολοσσών της Βρετανίας, της Shell και της ΒΡ, καθώς δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου φέρουν την πρώτη να σχεδιάζει την εξαγορά της δεύτερης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, τις τελευταίες εβδομάδες η Shell μελετά με τους συμβούλους της πιθανή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, που εδώ και περίπου ένα χρόνο δέχεται καίρια πλήγματα από τη μείωση των εσόδων της και την πτώση της μετοχής της. Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Μάρεϊ Αούτσινκλος, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές σε μια συγκυρία ούτως ή άλλως αρνητική για τον κλάδο δεδομένης της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Από τον Φεβρουάριο, ο Αούτσινκλος έχει υποσχεθεί στους επενδυτές μια «θεμελιώδη επανεκκίνηση» της στρατηγικής της ΒΡ με αλλαγές που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την υποβάθμιση των φιλόδοξων δεσμεύσεών της για τη στροφή σε καθαρή ενέργεια και συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της ίδιας νέας στρατηγικής, η εταιρεία φιλοδοξεί να εγκαινιάσει νέα σχέδια εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη χρηματιστηριακή αξία της.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες οι μετοχές της ΒΡ έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 30% εν μέρει και εξαιτίας της φημολογίας περί επικείμενης εξαγοράς της. Ετσι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της περιορίζεται μόλις σε 74,3 δισ. δολ. ενώ αυτή της Shell είναι υπερδιπλάσια, καθώς ανέρχεται περίπου σε 193 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της ΒΡ, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% σε 1,4 δισ. δολ., καταγράφοντας σοβαρή πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν ανήλθαν σε 2,7 δισ. δολ. Η υποχώρηση της μετοχής της ΒΡ άρχισε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Μπερνάρν Λούνεϊ, παρουσίασε το σχέδιό του να μετατρέψει τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό σε μια ενεργειακή βιομηχανία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Τελικά αποχώρησε το φθινόπωρο του 2023 όχι λόγω επιχειρηματικής αποτυχίας αλλά λόγω ερωτικών σκανδάλων, μια και διατηρούσε σχέσεις με γυναίκες συναδέλφους του.

Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι η Shell προτού κάνει την πρώτη κίνηση θα τηρήσει μάλλον στάση αναμονής μέχρις ότου εμφανιστεί και άλλος ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της ΒΡ. Αλλα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου πιθανολογούν, αντιθέτως, πως η Shell θα προτιμήσει την επαναγορά μετοχών της και μικρότερες εξαγορές παρά μια τόσο μεγάλη και τολμηρή συγχώνευση. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε, άλλωστε, ανοικτό ο Ουαέλ Σάουαν, διευθύνων σύμβουλος της Shell, που άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά μια επαναγορά μετοχών της εταιρείας παρά μια μεγάλη φιλόδοξη εξαγορά. Μιλώντας στους Financial Times τόνισε ότι «μας ενδιαφέρουν πάντα οι εταιρείες, αλλά παράλληλα εξετάζουμε και ποια είναι η εναλλακτική και αυτή τη στιγμή η επαναγορά μετοχών της Shell είναι σαφέστατα μια απολύτως εναλλακτική που θα επιδιώξουμε».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr