Η ένοπλη βία απειλεί τους πολίτες και τις επενδύσεις στο Περού, με τον κλάδο των εξορύξεων να πληρώνει βαρύ “φόρο αίματος”. Οι σωροί 13 εργαζομένων του ορυχείου χρυσού που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας εντοπίστηκαν μία εβδομάδα μετά την απαγωγή τους. Η εταιρεία Poderosa που διαχειρίζεται το ορυχείο κατηγόρησε συμφέροντα που εμπλέκονται σε παράνομες εξορύξεις για τη δολοφονία, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του Περού. Αυτό το τραγικό περιστατικό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο έγκλημα αλλά κομμάτι ενός μαζικού κύματος βίας που συγκλονίζει μία σειρά κρατών στη Νότια Αμερική.
Τον Μάρτιο, η ηγεσία του Περού είχε κηρύξει την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όμως αυτό το ύστατο μέτρο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, με τη βία να συνεχίζεται. Παράνομες εξορύξεις, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, και κυκλώματα προστασίας είναι μερικοί από τους τομείς όπου δραστηριοποιείται το οργανωμένο έγκλημα.
Ειδικά στην περίπτωση των παράνομων εξορύξεων, η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί, αν όχι να στηρίζει, τις παράνομες δραστηριότητες, θεσπίζοντας διάφορα νομικά παραθυράκια. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σύστημα προσωρινής αδειοδότησης εξορύξεων χωρίς την επίσημη εξέταση των σχετικών αιτήσεων, κάτι που επιτρέπει στις εγκληματικές οργανώσεις να παρακάμψουν ουσιαστικά τα κριτήρια που ακολουθούν οι νόμιμες επιχειρήσεις.
Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν βοηθά τους πολίτες του Περού, οι οποίοι ζουν υπό καθεστώς φόβου, ούτε τους επενδυτές, οι οποίοι αγωνιούν για την ασφάλεια του προσωπικού και των υποδομών τους. Σε κάθε περίπτωση, οι παράνομες εξορύξεις θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, ενώ στερούν σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.