Σε δολάρια πραγματοποιούνται σχεδόν τα δύο τρίτα των ελληνικών εισαγωγών από τρίτες χώρες (εκτός Ευρωζώνης), με το ευρώ να περιορίζεται σε λίγο πάνω από το ένα τρίτο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το αμερικανικό νόμισμα κυριαρχεί και στις εξαγωγές εμπορευματικών αγαθών, αλλά με μικρότερο ποσοστό.
Tο 63,1% των συνολικών εισαγωγών από τρίτες χώρες (αξίας 41,3 δισ. ευρώ) έγιναν το 2024 με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το 35,6% με νόμισμα το ευρώ. Η μεγάλη συμμετοχή του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι το νόμισμα αναφοράς για το εμπόριο πετρελαιοειδών.
Από τις εισαγωγές 26 δισ. ευρώ που τιμολογήθηκαν σε δολάρια, τα 16,2 δισ. ευρώ ή το 62,4% αφορά πετρελαιοειδή, τα 6,9 δισ. ευρώ σε βιομηχανικά προϊόντα και τα 2,8 δισ. ευρώ σε αγροτικά.
Στις εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες, συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ το 2024, το 52,7% έγιναν σε δολάρια και το 43,5% σε ευρώ. Στις εξαγωγές σε δολάρια κυριαρχούν και πάλι τα πετρελαιοειδή καθώς αφορούν το 73,8% έναντι 15,3% που αφορούν βιομηχανικά προϊόντα και 10,9% σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.
Ανά προϊόν
Ειδικότερα, από την ανάλυση της ποσοστιαίας κατανομής των στοιχείων των εισαγωγών από τις τρίτες χώρες κατά το νόμισμα τιμολογίου και κατά ομάδα προϊόντων, παρατηρείται ότι όσον αφορά τις εισαγωγές με νόμισμα τιμολογίου ευρώ (€), το 67% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 32,6% πρωτογενή προϊόντα (πλην πετρελαιοειδών) και το 0,3% προϊόντα πετρελαιοειδών.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τις εισαγωγές από τρίτες χώρες με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ ($), το 62,4% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά προϊόντα πετρελαιοειδών, το 26,6% βιομηχανικά προϊόντα και το 10,9% πρωτογενή προϊόντα. Όσον αφορά τις συναλλαγές εισαγωγών από τρίτες χώρες με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών-μελών εκτός Ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου, το 86,6% της συνολικής αξίας αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 12,1% πρωτογενή προϊόντα και το 0,2% προϊόντα πετρελαιοειδών.
Όσον αφορά τις συναλλαγές εισαγωγών από τις τρίτες χώρες με μη προσδιοριζόμενο νόμισμα τιμολογίου, το 74,5% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά βιομηχανικά προϊόντα και το 25,5% πρωτογενή προϊόντα. Από τις συναλλαγές εισαγωγών από τις τρίτες χώρες με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών-μελών εκτός Ευρωζώνης, το 100% της συνολικής αξίας αφορά βιομηχανικά προϊόντα.
Αντίστοιχα, από την ανάλυση της ποσοστιαίας κατανομής των στοιχείων εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες κατά νόμισμα τιμολογίου και κατά ομάδα προϊόντων, όσον αφορά τις εξαγωγές σε νόμισμα τιμολογίου ευρώ (€), το 53,6% της συνολικής αξίας αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 35,6% πρωτογενή προϊόντα (πλην πετρελαιοειδών) και το 9,9% προϊόντα πετρελαιοειδών. Αντίστοιχα, όσον αφορά τις συναλλαγές εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες με νόμισμα τιμολογίου δολάριο ΗΠΑ ($), το 73,8% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά προϊόντα πετρελαιοειδών, το 15,3% βιομηχανικά προϊόντα και το 10,9% πρωτογενή προϊόντα.
Όσον αφορά τις συναλλαγές εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες με άλλο νόμισμα τιμολογίου πλην εθνικού νομίσματος των κρατών-μελών εκτός Ευρωζώνης, του ευρώ και του δολαρίου, το 89,1% της συνολικής αξίας αφορά βιομηχανικά προϊόντα και το 10,6% σε πρωτογενή προϊόντα. Όσον αφορά τις συναλλαγές εξαγωγών από τις τρίτες χώρες με μη προσδιοριζόμενο νόμισμα τιμολογίου (1), το 54,6% της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορά βιομηχανικά προϊόντα και το 45,4% πρωτογενή προϊόντα.
Από τις συναλλαγές εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες με νόμισμα τιμολογίου εθνικό νόμισμα των κρατών-μελών εκτός Ευρωζώνης, το 97,6% της συνολικής αξίας αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 2,3% προϊόντα πετρελαιοειδών και το 0,1% πρωτογενή προϊόντα.