παρέλυσε τις μεταφορές και τις επικοινωνίες σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ακόμη και όταν και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είχαν αποκαταστήσει πλήρως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ δήλωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας θα λογοδοτήσουν για τυχόν ελλείψεις. «Αυτό που συνέβη χθες δεν μπορεί να επιτραπεί να ξανασυμβεί», πρόσθεσε.
Ο Εντουάρντο Πριέτο, διευθυντής επιχειρήσεων της Red Eléctrica (RE), δήλωσε ότι η εταιρεία δικτύου, μετά από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ισπανίας, δεν βρήκε στοιχεία για κυβερνοεπίθεση με σκοπό την πτώση του δικτύου.
«Καταφέραμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εισβολή στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει το περιστατικό», δήλωσε ο Πριέτο, τονίζοντας ότι τα ευρήματα ήταν προκαταρκτικά.
Φάνηκε επίσης να αποκλείει οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο ως αιτία.
Ο Πριέτο δήλωσε ότι ο διαχειριστής του δικτύου δεν είχε ακόμη εντοπίσει την αιτία της διακοπής, αλλά δήλωσε ότι ακολούθησε κατάρρευση της παροχής από τη νοτιοδυτική Ισπανία. Στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα βρίσκεται το ένα τέταρτο της ηλιακής παραγωγικής ικανότητας της Ισπανίας.
Το δίκτυο ανταποκρίθηκε «ικανοποιητικά» σε μια ξαφνική απώλεια παραγωγής στα νοτιοδυτικά στις 12.32 μ.μ. της Δευτέρας, είπε, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα, υπήρξε άλλη μια τεράστια απώλεια παροχής που οδήγησε σε κατάρρευση ολόκληρο το σύστημα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Σάντσεζ δήλωσε ότι η χώρα ξεπέρασε «μια πολύ δύσκολη δοκιμασία», αλλά πρόσθεσε: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει .... Πρέπει να συνεργαστούμε με εμπειρογνώμονες για να δούμε ποια ήταν η αιτία».
Είπε ότι, αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για κυβερνοεπίθεση, «δεν πρόκειται να απορρίψουμε καμία υπόθεση μέχρι τα πράγματα να είναι 100% ξεκάθαρα».
Παρά την προκαταρκτική διαπίστωση της RE, ο ανακριτής José Luis Calama δήλωσε ότι ανοίγει έρευνα για πιθανό «ηλεκτρονικό σαμποτάζ» του δικτύου.
Η ολική διακοπή στην Ιβηρική χερσόνησο αντήχησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι χώρες βρίσκονται σε μαζική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Αυτό το μπλακάουτ είναι το πιο σοβαρό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ευρώπη και παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν.
Πιθανότατα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το μπλοκ θα διερευνήσει το περιστατικό και θα διατυπώσει συστάσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Λουίς Μοντενέγκρο, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, η οποία λάμβανε το 30% της ενέργειάς της από την Ισπανία κατά τη στιγμή του μπλακάουτ, ζήτησε «ταχεία έρευνα και επείγουσες απαντήσεις».
Από ανανεώσιμες πηγές
Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να βασίζονται περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά η κρίση της Δευτέρας θα τροφοδοτήσει πιθανώς τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση και την αυξημένη αστάθεια της προσφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ισπανία παράγει περίπου το 43% της ενέργειάς της από αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά το δίκτυο και η ικανότητα αποθήκευσης δεν έχουν συμβαδίσει με την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Πορτογαλία αργά τη Δευτέρα και στην Ισπανία μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προήδρευσε σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας το πρωί της Τρίτης, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την ομαλότητα μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αθλητικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ οι επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι σε δώδεκα τρένα μέχρι αργά το βράδυ. Οι επιβάτες αντιμετώπισαν περαιτέρω αναστάτωση στα υπεραστικά και τα προαστιακά τρένα, καθώς τα κανονικά δρομολόγια επέστρεφαν σιγά-σιγά.
Η Aena, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων της Ισπανίας, δήλωσε ότι οι ακυρώσεις πτήσεων στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τη Δευτέρα.
Ο Σάντσεζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας κατέρρευσε στις 12.33 μ.μ. όταν 15 γιγαβάτ παροχής ηλεκτρικής ενέργειας - που ισοδυναμεί με το 60% της εθνικής ζήτησης - χάθηκαν σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.
Με μια τόσο σοβαρή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, το δίκτυο έκλεισε και οι διασυνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο χάθηκαν. Μόνο όταν δημιουργήθηκαν αυτές οι διασυνοριακές συνδέσεις μπόρεσε να αποκατασταθεί σταδιακά η παροχή, επιτρέποντας την επιστροφή της ενέργειας στο δίκτυο.
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Ισπανίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο επέκρινε τον Σάντσεζ για έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με την κρίση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν «ακόμα συγκλονισμένη».
«Είχαμε μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες και τώρα έχουμε μπλακ άουτ στην ενημέρωση. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω αυτό, είναι σαφώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Φέιχο στο Esradio.
Ο Φέιχο επιτέθηκε επίσης στο σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια από το 2027, υποστηρίζοντας ότι θα αφήσει το δίκτυο πιο ευάλωτο στις διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.