Η επίθεση στον τερματικό σταθμό εισαγωγής καυσίμων Ras Issa φάνηκε να είναι μία από τις μεγαλύτερες και φονικότερες από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε μια αεροπορική εκστρατεία κατά της ομάδας στα μέσα Μαρτίου.
Το Ras Issa, που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα, χτυπήθηκε περισσότερες από δώδεκα φορές από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι στο λιμάνι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που ελέγχονται από τους Χούθι.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία εποπτεύει τον αμερικανικό στρατό στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο X ότι ο στόχος «ήταν να υποβαθμιστεί η οικονομική πηγή ισχύος των Χούθι». Η CENTCOM δεν σχολίασε πιθανές απώλειες και δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. «Το χτύπημα αυτό δεν είχε σκοπό να βλάψει τον λαό της Υεμένης, ο οποίος δικαίως θέλει να αποτινάξει τον ζυγό της υποταγής των Χούθι και να ζήσει ειρηνικά», δήλωσε η CENTCOM στο X. Οι Χούθι «χρησιμοποιούν τα καύσιμα για να συντηρήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, ως όπλο ελέγχου και για να επωφεληθούν οικονομικά από την υπεξαίρεση των κερδών από την εισαγωγή.»
Μέχρι το τελευταίο περιστατικό, οι υγειονομικές αρχές που ελέγχονται από τους Χούθι ανέφεραν ότι περίπου 120 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από τα πρώτα πλήγματα στις 15 Μαρτίου. Οι Χούθι αναγνώρισαν ότι τουλάχιστον 40 μαχητές τους έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ο ηγέτης τους, ο Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, εξακολουθεί να διαφεύγει.
Αυτή η τελευταία κλιμάκωση των αμερικανικών επιχειρήσεων έρχεται εν μέσω συζητήσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δυνάμεων κατά των Χούθι στην Υεμένη, καθώς και των αραβικών κρατών του Κόλπου, σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χερσαία επίθεση υπό την ηγεσία της Υεμένης κατά της ομάδας. Η πρόθεση θα ήταν να την εκδιώξουν από τη Χοντέιντα και ενδεχομένως από την πρωτεύουσα Σαναά.
Λίγο μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους Χούθι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Η έναρξη των αεροπορικών επιδρομών δύο μήνες αργότερα είχε ως στόχο να τερματιστούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πολεμικά και εμπορικά πλοία γύρω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα - οι οποίες έχουν ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευματικών μεταφορών - καθώς και τα πυραυλικά πλήγματα κατά του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής, οι Χούθι, οι οποίοι κατέχουν τη Σαναά, τη Χοντέιντα, και άλλες περιοχές από τότε που εκδίωξαν την κυβέρνηση της Υεμένης πριν από περίπου μια δεκαετία, δεν έχουν ακόμη περιορίσει τις επιθέσεις τους. Λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και θα συνεχίσουν μέχρι να λήξει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Οι Χούθι έχουν λάβει σημαντική στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη από την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια, αλλά τείνουν να δρουν πιο ανεξάρτητα από άλλους πληρεξούσιους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Αν και οι ΗΠΑ λένε ότι τα χτυπήματα αποσκοπούν επίσης στην άσκηση πίεσης στο Ιράν, συνεχίζουν τις διπλωματικές συνομιλίες με την Ισλαμική Δημοκρατία. Αυτές ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ομάν και ένας δεύτερος γύρος στη Ρώμη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, εκτός εάν συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.