Ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το «μπρα ντε φερ» προσφορών για τον πλήρη έλεγχο της Εlpedison ανάμεσα στους δύο ως σήμερα συνδιοκτήτες της, την HELLENiQ ENERGY και την ιταλική Edison. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός όμιλος φέρεται να κατέθεσε προσφορά της τάξης των 160-180 εκατ. ευρώ για το 50% της κοινής εταιρείας. 

Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και εκτιμάται ότι είναι κατά 10 έως 30 εκατ. ευρώ από το ποσό στο οποίο αποτιμά η HELLENiQ ENERGY την αξία του 50% της Εlpedison. Σημειώνεται ότι η HELLENiQ ENERGY έχει προχωρήσει σε αποτίμηση της αξίας του 100% της κοινής εταιρείας, το ύψος της οποίας, αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της «ολλανδικού τύπου» δημοπρασίας που ακολουθείται, όπου αμφότεροι οι μέτοχοι διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option), η Edison θα πρέπει είτε να αποδεχτεί την προσφορά της HELLENiQ ENERGY – γεγονός που θα σημάνει την κατακύρωση της Elpedison στον ελληνικό όμιλο – είτε να βάλει εκείνη, εντός δύο εβδομάδων, «στο τραπέζι» (ακριβέστερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) μία αντιπροσφορά υψηλότερη τουλάχιστον κατά 5%. Συνολικά η ανταγωνιστική διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους και αναμένεται να υπάρξουν δύο ή, το πολύ τρεις, ακόμη γύροι αντιπροσφορών, μέχρι ο ένας εκ των δύο διεκδικητών να αποσυρθεί.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι η αποτίμηση που κάνει ο ιταλικός όμιλος για την αξία του 100% της Elpedison ανέρχεται, με βάση τις ίδιες πηγές, σε 400 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο ως σήμερα εταίροι στην Elpedison έχουν φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της εταιρείας. Από την πλευρά της, η ιταλική Εdison έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για παραμονή και διεύρυνση της παρουσίας τη στην ελληνική αγορά της Elpedison. Αλλά και η HELLENiQ ENERGY, μέσα από την απόκτηση του 100% της Elpedison, θέλει να αναδιατάξει, με επίκεντρο την τελευταία, την στρατηγική της στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πουλώντας το 35% που κατέχει στο ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η «προίκα» της  Elpedison δεν είναι μόνο οι δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, με ισχύ 820 MW, αλλά και οι μεγάλες προοπτικές που διαθέτει στον κλάδο του φυσικού αερίου, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια για την κατασκευή μίας τρίτης μονάδας με ισχύ 826 MW και μίας πλωτής μονάδας επεξεργασίας LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο, κάτι που θα της επέτρεπε να συνδεθεί εύκολα με το δίκτυο των Βαλκανίων και της Ανατολικής ή Κεντρικής Ευρώπης. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο του 2024, δείχνουν ότι η εταιρεία κατέχει μερίδιο 7,01% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 5,86% στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατατασσόμενη στην τέταρτη θέση μεταξύ των προμηθευτών.