Το COP29 ξεκινάει με το κεκτημένο της προηγούμενης διοργάνωσης, δηλαδή τη διεθνή δέσμευση για την απανθρακοποίηση, να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση εξαιτίας των βραδύτερων ρυθμών ανάπτυξης ΑΠΕ και των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών σε πολλά κράτη. Ως εκ τούτου, η ΙΑΕΑ σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης προκειμένου να επιταχύνει τη μεταστροφή προς την πυρηνική ενέργεια που ήδη συντελείται.
Όπως έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, αρκετές κυβερνήσεις αντιστρέφουν την προηγούμενη πολιτική αποφυγής ή παροπλισμού των πυρηνικών υποδομών, θεωρώντας πως η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μία καθαρή και αξιόπιστη μορφή ενέργειας στην πορεία προς την απανθρακοποίηση. Από την άλλη, μία σειρά πολυσυζητημένων συμφωνιών μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας έχει καταστήσει τον συγκεκριμένο κλάδο ιδιαίτερα ελκυστικό προς τις αγορές.
Η ΙΑΕΑ θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο από τον Επικεφαλής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι θα συντονίσει και θα συμμετέχει σε μία σειρά από πάνελ, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας, την ανάπτυξη των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs), καθώς και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες του COP29 θα μπορούν να παρακολουθήσουν αρκετά εργαστήρια και παρουσιάσεις από τους ειδικούς της ΙΑΕΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης πυρηνικών υποδομών.
Παρόλο που το κεντρικό διακύβευμα του COP29 αφορά στη χρηματοδότηση των κλιματικών δράσεων, είναι πολύ πιθανό ότι η πυρηνική ενέργεια θα προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον καθώς όλο και περισσότερες χώρες φαίνονται πρόθυμες να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματά της.