Το πετρέλαιο διαπραγματευόταν κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών, αφού κατέρρευσε λόγω της ανησυχίας ότι η εύθραυστη ζήτηση και η αποκατάσταση των προμηθειών από τον ΟΠΕΚ+ θα δημιουργήσουν νέο πλεόνασμα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς, κυμαίνονταν πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, μετά την κατάρρευση σχεδόν 5% την Τρίτη. Το West Texas Intermediate είχε μικρή μεταβολή, αφού έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τους φόβους για τη ζήτηση στους δύο κορυφαίους καταναλωτές, ενώ ένας Λίβυος αξιωματούχος προέβλεψε ότι θα υπάρξει λύση στην κρίση που έχει κλείσει τη μισή παραγωγή της χώρας. Πάντως παρά τη γενική κατήφεια, άλλα κράτη του ΟΠΕΚ+ φαίνεται ότι θα προχωρήσουν στην αναθέρμανση των προμηθειών τον Οκτώβριο.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση και η αρνητική αντίδραση των τιμών του πετρελαίου στις πιθανές προσθήκες από τον ΟΠΕΚ+ και τη Λιβύη υποδηλώνουν ένα αδύναμο κλίμα στην αγορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παίκτες της αγοράς δεν θέλουν να δουν πρόσθετα βαρέλια από τον ΟΠΕΚ+ προς το παρόν», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG στη Ζυρίχη.

Οι προβλέψεις για το πετρέλαιο από την JPMorgan Chase & Co. έως την Standard Chartered Plc είχαν προβλέψει ράλι στα 90 δολάρια το βαρέλι ή και πέραν αυτού το τρίμηνο, καθώς η καλοκαιρινή κινητήρια ζήτηση και ο περιορισμός της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ άδειασαν τις δεξαμενές αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο. Αντ' αυτού, το εμπόρευμα εξαφάνισε όλα τα φετινά κέρδη.

Η πτώση της Τρίτης ξεκίνησε μετά τα στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ότι οι κρίσιμοι κινητήρες της οικονομικής ανάπτυξης σβήνουν, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων να συρρικνώνεται για τέταρτο μήνα και την αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών να μειώνεται. Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρουσίασε συρρίκνωση για πέμπτο συνεχή μήνα.

H παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη

Η βουτιά εντάθηκε αφού ο εκδιωχθείς διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, Sadiq Al-Kabir, προέβλεψε το τέλος της κρίσης που έχει μειώσει στο μισό την παραγωγή πετρελαίου του βορειοαφρικανικού κράτους. Περισσότερα από 500.000 βαρέλια ημερησίως διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αρχές στα ανατολικά της χώρας διαμαρτυρήθηκαν για την απομάκρυνση του Al-Kabir από την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη.

Το ξεπούλημα της Τρίτης πιθανότατα επιδεινώθηκε από τους όλο και πιο πτωτικούς αλγοριθμικούς διαπραγματευτές που ακολουθούν την τάση.

Εν τω μεταξύ, οι κερδοσκόποι γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι εταίροι της Λιβύης στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών φαίνεται να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συμφωνία για την αποκατάσταση της σταματημένης παραγωγής.

Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να προσθέσει 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, καθώς επαναφέρει σταδιακά την παραγωγή που έχει σταματήσει από το 2022, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές. Το καρτέλ είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να «παύσει ή να αντιστρέψει» την αύξηση αν χρειαστεί, αλλά αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κατ' ιδίαν ότι η αύξηση παραμένει σε καλό δρόμο.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τα μηνιαία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις της FED όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Μια έκθεση τον περασμένο μήνα έδειξε αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε επίπεδο που ενεργοποίησε έναν δημοφιλή δείκτη ύφεσης.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστου πανικού, ενώ απομένουν δύο εβδομάδες για την κρίσιμη συνεδρίαση πολιτικής «στροφής» της Fed», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights.