Η άλλοτε κρυφή συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήρθε στο φως τη νύχτα της 13ης Απριλίου, μετά τη βοήθεια που πρόσφερε στο Ισραήλ για να αναχαιτίσει το 99% περισσότερων από 300 drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν. Ηταν τότε το πρώτο απευθείας χτύπημα από την Τεχεράνη έπειτα από δεκαετίες σκιώδους πολέμου με το εβραϊκό κράτος.
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ εξήρε τη συνεργασία, καθώς άνοιξε τον δρόμο για «νέες ευκαιρίες συνεργασίας στη Μέση Ανατολή». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι έστειλε «ισχυρό μήνυμα για το πού βρίσκεται το Ισραήλ έναντι του Ιράν στην περιοχή».
Αποστασιοποίηση αραβικών κρατών
Τέσσερις μήνες μετά, με το Ιράν να δεσμεύεται να απαντήσει δυναμικά για τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θα μπορούσε να κάνει τη χώρα πιο ευάλωτη. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, ακόμη και με την αμερικανική υποστήριξη, τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως μαζική, συντονισμένη επίθεση.
Τα αραβικά κράτη έχουν προσπαθήσει να αποστασιοποιηθούν δημόσια από οποιαδήποτε ανάμειξη στον επόμενο γύρο βίας, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της WP.
Η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν ο εναέριος χώρος τους να μετατραπεί σε ζώνη μάχης. Η Αίγυπτος έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα «συμμετάσχει σε στρατιωτικό άξονα που θα συμμετείχε στην απόκρουση» ιρανικής επίθεσης.
Τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι «πολύ ανησυχητικές», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό πολιτικό που βοήθησε στην οικοδόμηση του περιφερειακού συνασπισμού, ο οποίος μίλησε στη WP υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Αντιμετωπίζοντας την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου, «το Ισραήλ λειτουργεί αρκετά μόνο του», αναγνώρισε ο ίδιος.
Το μέγεθος της επίθεσης και η βοήθεια των ΗΠΑ
Η επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, που ξεκίνησε έπειτα από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό έδωσε στο Ισραήλ και τους συμμάχους του πολύτιμο χρόνο να προετοιμαστούν. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο ξαφνική και μεγαλύτερη – πιθανώς να διαρκέσει αρκετές ημέρες αντί για ώρες. Θα μπορούσε επίσης να είναι συντονισμένη και να προέρχεται από πολλές κατευθύνσεις, από πληρεξουσίους στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τη WP, θα ήταν πολυμέτωπη επίθεση, σχεδιασμένη ώστε να «δοκιμάσει το όριο των συστημάτων του Ισραήλ, το οποίο, όπως φάνηκε τον Απρίλιο, βασίζεται στον περιφερειακό συνασπισμό».
Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Ισραήλ για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τον στρατιωτικό συντονισμό. Οι νέες δυνάμεις των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, περιλαμβάνουν μοίρα F-22 Raptors, ναυτικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά, καθώς και το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά πλοία του, τα οποία κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσουν άλλη ομάδα κρούσης που θα αναχωρήσει.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο απασχολημένες από ό,τι ήταν τον Απρίλιο και συνειδητοποιούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να σταματήσουν την κλιμάκωση, τονίζεται στην ανάλυση της WP, όπου επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμης εναλλακτικής για τη Μέση Ανατολή.
Ως προς την ισχύ του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν την Παρασκευή ότι το ναυτικό τους διαθέτει νέους πυραύλους κρουζ εξοπλισμένους με εκρηκτικές κεφαλές που είναι μη ανιχνεύσιμες, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Στον σημερινό κόσμο είτε πρέπει να είσαι ισχυρός για να επιβιώσεις, είτε να παραδοθείς. Δεν υπάρχει μέση λύση», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Φρουρών, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή Πληροφοριών των ΗΠΑ, το Ιράν είναι οπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - με πληροφορίες από Reuters, WP)