(upd: 18:22) Η ΔΕΗ προχωρά στην εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών (αλλά και μικρών υδροηλεκτρικών, πλωτού φ/β κλπ.) στη Ρουμανία, αξίας 700 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά έγινε με την απόκτηση όλων των πράσινων assets της αυστραλιανής Macquarie στη βαλκανική χώρα. Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το Energia.gr, το deal, που αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και κατά τη σημερινή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα 6μήνου, μετά το κλείσιμο του ΧΑΑ, ενισχύει τον «ενεργειακό διάδρομο» που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ σε Ρουμανία – Βουλγαρία, με άλλες πρόσφατες συμφωνίες εξαγοράς

Ειδικότερα, περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία χάρη στην εξαγορά της Enel Romania, η οποία της πρόσθεσε έργα εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και επιπλέον 5.000 MW σε πορεία υλοποίησης. Πρόσφατα, εξάλλου, απέκτησε αιολικό 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil στη Ρουμανία.

Εξάλλου, τον Απρίλιο ΔΕΗ και Metlen (τότε Όμιλος Μυτιληναίος) υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο έως 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία αφορούσε σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η ΔΕΗ, με την εξαγορά των αιολικών της αυστραλιανής εταιρείας, διπλασιάζει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαθέτει στη Ρουμάνια, και το οποίο περιλαμβάνει σήμερα αριθμεί έργα ισχύος 582 MW.

 

Αναλυτικά η σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση:

ΔΕΗ: Υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά 629MW ΑΠΕ της Evryo Group στη Ρουμανία 

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία  το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές. 

 

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW,  πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και  περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW. 

Ο Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ΑΠΕ, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης κυρίως φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση. 



Η Citigroup Global Markets Europe AG και η Euroxx Securities SA ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Clifford Chance ως νομικός σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για την εν λόγω εξαγορά.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις που είναι συνήθεις για αυτού του είδους τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της σχετικής άδειας από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού.