Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ενισχύσει την παρουσία της το τελευταίο διάστημα στον χώρο των ΑΠΕ στα Βαλκάνια, χάρη στην εξαγορά της Enel Romania, η οποία της πρόσθεσε έργα εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και επιπλέον 5.000 MW σε πορεία υλοποίησης. Πρόσφατα, εξάλλου, απέκτησε αιολικό 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil στη Ρουμανία
Εξάλλου, τον Απρίλιο ΔΕΗ και Metlen (τότε Όμιλος Μυτιληναίος) υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο έως 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία αφορούσε σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Αλλά και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Επιχείρηση ανακοίνωσε την απόκτηση ενός ακόμη αιολικού πάρκου ισχύος 140 MW, στην ανατολική Ρουμανία, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο τέλος του 2025.
Οι «πράσινες» αυτές εξαγορές σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφοροποίηση, προστατεύοντας το άθροισμα της παραγωγής του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ από τις διακυμάνσεις του καιρού. Παράλληλα, η γεωγραφική διασπορά αξιοποιεί προς όφελος της Επιχείρησης τις διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.