Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέλαβαν για πρώτη φορά το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του think tank για την καθαρή ενέργεια Ember – θέτοντας την πράσινη ενέργεια σύμμαχο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα

Η φιλική προς το κλίμα ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελέσει το θεμέλιο ενός κόσμου με μηδενικό καθαρό κόστος. Μέχρι το 2050, ο ΔΟΕ (IEA) αναμένει ότι πάνω από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας θα γίνεται μέσω ηλεκτρονίων. Ωστόσο, το 2023, οι εκπομπές του παγκόσμιου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούσαν να ανέρχονται σε 14 δισεκατομμύρια τόνους CO2, λόγω του ότι το 61% της παραγωγής προέρχεται από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Παρά το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 80% των νέων προσθηκών ισχύος για ορισμένα έτη, οι εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το 2022 – λόγω των χαμηλών αποδόσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Insights της Ember, Dave Jones. «Ειδικά η ηλιακή ενέργεια επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι πίστευε κανείς ότι είναι δυνατόν».

Το 2023 ενδέχεται να είναι η τελευταία φορά που οι παγκόσμιες εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται. Χωρίς την περσινή ξηρασία στην Κίνα, οι παγκόσμιες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί.

Πέρα από τη μεγατρική τάση ενός τομέα ενέργειας που οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα, δύο πράγματα ξεχωρίζουν: Η Ευρώπη και η ηλιακή ενέργεια.

Το ηλιακό κύμα

Οι ετήσιες εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση για 19 συνεχόμενα έτη στη σειρά, αναφέρει η Ember.

Το 2023, θα εγκατασταθούν 76% περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες από ό,τι το 2022, λόγω της «απότομης μείωσης του κόστους, του υποστηρικτικού πολιτικού περιβάλλοντος, της βελτίωσης της τεχνολογικής απόδοσης και της αυξημένης κατασκευαστικής ικανότητας», διαπιστώνει η έκθεση.

Με τον κόσμο να επιδιώκει να τριπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να φέρει την ημέρα: από 1,5 τεραβάτ (TW) σήμερα, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 6 TW δυναμικότητας έως το τέλος της δεκαετίας.

Η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί τότε το 55% του συνόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ξεπερνώντας την αιολική, παρά το δεκαετές προβάδισμά της, και την υδροηλεκτρική, με προβάδισμα ενός αιώνα. Ήδη η ηλιακή ενέργεια παρέχει πάνω από το 10% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 33 χώρες.

Η Ευρώπη μπροστά

Παρά -ή ίσως εξαιτίας- της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2023, η αιολική ενέργεια θα ξεπεράσει το φυσικό αέριο με μερίδιο 17,5% στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας – υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

«Η ΕΕ συνεισέφερε το 17% της παγκόσμιας αύξησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας το 2023», εξηγεί η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει μειώσει σημαντικά την ενέργεια από άνθρακα, δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία «η ΕΕ έχει το χαμηλότερο μερίδιο ορυκτών καυσίμων στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας … μόλις 33%», σημειώνει η έκθεση.

Η καθαρή ενέργεια, η οποία συνδυάζει την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό 23% και ακολουθείται από την αιολική ενέργεια σε ποσοστό 17,5%, την υδροηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 12% και την ηλιακή ενέργεια σε ποσοστό 9%, αποτελεί το υπόλοιπο του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.

(από euractiv.gr)