Ο επικεφαλής της εθνικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να βοηθήσουν στην προστασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου από τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις, ώστε να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη μείωση των τιμών σε ολόκληρη την ήπειρο όπως αναφέρουν οι FT. Ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Naftogaz, δήλωσε: "Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προστατεύσει τις 

εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μεταφοράς και παραγωγής", δεδομένου ότι η υποδομή φυσικού αερίου της Ουκρανίας είναι "καλά ενσωματωμένη" στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης.

Η Naftogaz δήλωσε ότι οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στη δυτική Ουκρανία είχαν δεχθεί αρκετές φορές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά μόνο οι υπέργειες εγκαταστάσεις είχαν υποστεί ζημιές. Οι υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε βάθος έως και 3 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια, παρέμειναν ανεπηρέαστες, ανέφερε.

"Τεχνολογικά, είμαστε όλοι σε φόρμα και καταφέραμε να επισκευάσουμε τον [κατεστραμμένο επιφανειακό] εξοπλισμό και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας [προς τους πελάτες μας]" μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ο Chernyshov.

Τρεις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Μάρτιο, στις πρώτες γνωστές περιπτώσεις που το Κρεμλίνο έχει στοχοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να λειτουργεί ως οδός διέλευσης του ρωσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη και η υπόγεια αποθήκη αερίου της παρείχε στους Ευρωπαίους εμπόρους πολύτιμο χώρο για να σταθμεύουν το πλεονάζον αέριο πριν από τον περασμένο χειμώνα, καθώς οι εγκαταστάσεις στην ΕΕ έφτασαν στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου έρχονται αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει νέα βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου εξακολουθούν να παζαρεύουν για την προμήθεια πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές έχουν ενταθεί.

Δώστε αντιεροπορικά

Η αμερικανική βοήθεια θα βοηθήσει την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά η συνεχιζόμενη προστασία των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων "απαιτεί έναν πολύ υψηλό αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων", δήλωσε ο Chernyshov.

"Μπορεί να παραμείνουμε σε μια θέση όπου θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε περισσότερη αεράμυνα", ακόμη και μετά την παροχή της αμερικανικής βοήθειας, και "οι χώρες της ΕΕ, φυσικά, θα πρέπει να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη βοήθεια", πρόσθεσε.

Η αποθήκευση ουκρανικού φυσικού αερίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ πέρυσι, επιτρέποντας στα ευρωπαϊκά κράτη να αποφύγουν την απόσυρση υπερβολικής ποσότητας από τα δικά τους αποθέματα. Η χώρα αναδείχθηκε ως εναλλακτική λύση αποθήκευσης, παρά τους κινδύνους από την εισβολή της Ρωσίας, εν μέρει λόγω κινήτρων όπως τα φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης και οι απαλλαγές από τους τελωνειακούς δασμούς που επιτρέπουν την εύκολη επανεισαγωγή αερίου στην ΕΕ.

Ο Chernyshov δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από τα ευρωπαϊκά μέρη για τη χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φέτος. Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο που αποθηκεύεται στην Ουκρανία από 2,5 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι σε 4 δισ. φέτος το χειμώνα.

Διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ουκρανία συνέχισε επίσης να επιτρέπει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από τη χώρα στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε η Naftogaz με τη ρωσική Gazprom το 2019. Ωστόσο, η Ρωσία μείωσε απότομα το αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία και το ρωσικό αέριο που αποστέλλεται μέσω της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει πλέον λιγότερο από το 5% των προμηθειών της ΕΕ.

Η συμφωνία της Naftogaz με τη Gazprom λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο Chernyshov δήλωσε ότι η Naftogaz δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην διοχετεύεται ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας το 2025, αναγκάζοντας χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

"Ο λόγος για τον οποίο η Naftogaz συνέχισε αυτή τη συμφωνία διαμετακόμισης [ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία] είναι για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο και να παραμείνει αξιόπιστος εταίρος [του μπλοκ]", δήλωσε ο Chernyshov.

"Τα χρήματα που λαμβάνει η Naftogaz από την Gazprom είναι λιγότερα από αυτά που ξοδεύουμε για την οργάνωση αυτής της διαμετακόμισης, επειδή η Gazprom μας υποπληρώνει σχεδόν από την έναρξη της πλήρους εισβολής και η ταμειακή μας ροή είναι συνεχώς αρνητική σε αυτή την επιχείρηση".

Οι περισσότεροι αναλυτές και έμποροι πιστεύουν ότι οι όγκοι ρεκόρ αποθηκευμένου φυσικού αερίου της ΕΕ θα της επιτρέψουν να αποφύγει τις ελλείψεις τον προσεχή χειμώνα, αλλά ορισμένοι λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας.

Η απώλεια των 15 δισ. κυβικών μέτρων "από μόνη της δεν είναι καλή, αλλά [δεν είναι] τρομερή", δήλωσε ο Aldo Spanjer, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην BNP Paribas. Αλλά αν υπάρξει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Ασία και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα, "τα ισοζύγια φυσικού αερίου θα περιοριστούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2025, που είναι η περίοδος αιχμής του χειμώνα", είπε.

Ο Chernyshov, ωστόσο, δήλωσε ότι η απώλεια αυτού του φυσικού αερίου θα είχε αμελητέες επιπτώσεις για την Ευρώπη. "Μπορεί μια προμήθεια 3% της συνολικής κατανάλωσης της αγοράς [της ΕΕ] να αλλάξει την αγορά; Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει καθόλου την αγορά, ούτε όσον αφορά την τιμολόγηση, ούτε όσον αφορά τον όγκο", δήλωσε. "Δεν είναι κάτι σημαντικό".