Θα Γίνουν Τελικά Ερευνητικές Γεωτρήσεις;

Προσγείωσαν τις προσδοκίες ως προς τον χρόνο εκτέλεσης των πρώτων γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο CEO της HELLENiQ ENERGY. Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έδωσαν πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις ως προς την πορεία των ερευνών αλλά στα θαλάσσια μπλοκ

energia.gr
Δευ, 22 Απριλίου 2024 - 17:07

Η κυρία Σδούκου είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026». Αλλά και ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι «για να ληφθεί η απόφαση της διενέργειας της γεώτρησης θα απαιτηθεί χρόνος από 12 έως 18 μήνες».

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς upstream που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέψει να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση από την Κοινοπραξία “ExxonMobil- HELLENiQ”, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το Α’ εξάμηνο το 2025. Kάτι οι περιβαλλοντολόγοι με τα θαλάσσια πάρκα, κάτι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Γερμανούς Πρασίνους (έναντι πολιτικής στήριξης του ΚΜ στις Βρυξέλλες) (βλέπε εδώ) και η προοπτική ερευνών στην Ελλαδικό χώρο αρχίζει να ξεθωριάζει. Το σύστημα διακυβέρνησης προτιμά τις εισαγωγές (πληρώσαμε περισσότερο από €14 δισεκ. για εισαγωγές πετρελαίου και φ. αερίου το 2023!).

Διαβάστε ακόμα