Συμφωνία 6 Κρατών της Β. Ευρώπης για Προστασία των Υποδομών της Β. Θάλασσας από Δολιοφθορές

Συμφωνία 6 Κρατών της Β. Ευρώπης για Προστασία των Υποδομών της Β. Θάλασσας από Δολιοφθορές
energia.gr
Τρι, 9 Απριλίου 2024 - 12:30

Έξι χώρες της Βόρειας Ευρώπης που συνορεύουν με τη Βόρεια Θάλασσα δήλωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών στο βόρειο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού από τον αυξημένο κίνδυνο δολιοφθορών. Το δανικό υπουργείο για το κλίμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας χαρακτήρισε τη Βόρεια Θάλασσα κόμβο κρίσιμων υποδομών

που συνδέει την Ευρώπη μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγών φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων και αποτελεί σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

"Έχει προκύψει μια αυξανόμενη αμοιβαία εξάρτηση πέραν των συνόρων - και μαζί της ένας αυξημένος κίνδυνος δολιοφθοράς και ανεπιθύμητης προσοχής από εχθρικούς παράγοντες", δήλωσε το δανικό υπουργείο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις ανεξιχνίαστες ακόμη εκρήξεις του 2022 που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Συνέβησαν σε διεθνή ύδατα αλλά εντός των οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες έχουν κλείσει τις έρευνές τους για τις εκρήξεις.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν ρήγμα στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος αποτελούσε την κύρια οδό προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία, έως ότου η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στα τέλη Αυγούστου του 2022. Προκάλεσαν επίσης ζημιές στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία επειδή η Γερμανία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησής του λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

"Η Βόρεια Θάλασσα έχει τη δυνατότητα να γίνει το λίκνο ενός ανανεώσιμου και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας παράλληλα την πορεία προς ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα", δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Δανίας Lars Aagaard. Οι έξι χώρες - η Δανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες - "πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και συντονισμένες στις προσπάθειές μας για την προστασία κρίσιμων υποδομών πέρα από τα σύνορα. Αυτή η συνεννόηση είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση".

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την επανεξέταση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και ανθεκτικότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων και την αναφορά σχετικών πληροφοριών σε επιχειρησιακό επίπεδο, αναφέρει το δανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. "Επιπλέον, η συνεργασία βασίζεται στις σχετικές διαδρομές εργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", ανέφερε.

Τον Μάιο του 2022, η Δανία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της ηπείρου και να τη βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέσω ενός νέου μεγάλου έργου για την κατασκευή αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι θέλουν να αυξήσουν τη συνολική υπεράκτια αιολική δυναμικότητα κατά τέσσερις φορές έως το 2030 και κατά δέκα φορές έως το 2050. Το σχέδιο προβλέπει την παροχή ενέργειας σε 230 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.