Η Τουρκία Επιμένει Πυρηνικά και ...Rosatomικά! Μετά το Ακούγιου, Έρχεται η Σινώπη και η Ανατ. Θράκη

Η Τουρκία Επιμένει Πυρηνικά και ...Rosatomικά! Μετά το Ακούγιου, Έρχεται η Σινώπη και η Ανατ. Θράκη
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 2 Απριλίου 2024 - 14:14

Μπορεί η χθεσινή είδηση του Energia.gr για την σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα να ήταν πρωταπριλιάτικη, ωστόσο η γειτονική Τουρκία όχι μόνο επιμένει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο, αλλά σκέφτεται να επεκτείνει την συνεργασία της με την κρατική ρωσική Rosatom για την δημιουργία και άλλων μονάδων ατομικής ενέργειας

Και φυσικά, σε αντίθεση με τις εν Ελλάδι αντιλήψεις, η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια στη γείτονα θεωρείται “πράσινη”.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϋρακτάρ, στο ATOMEXPO-2024, στις 25 Μαρτίου, η χώρα του επιθυμεί να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία και στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο σχεδιάζεται στη Σινώπη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η ομιλία Μπαϋρακτάρ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης διεθνούς διοργάνωσης για θέματα πυρηνικής ενέργειας ATOMEXPO-2024 (25 και 26 μαρτίου), στην παράκτια ρωσική πόλη Σότσι. Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός, για τον σταθμό της Σινώπης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες χώρες, και ειδικότερα, από εταιρείες από ην Κίνα και τη Νότια Κορέα, για επενδύσεις στην πυρηνική αγορά της χώρας του.

Όπως επισήμανε, η αγορά ενέργειας της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 4% τις επόμενες δύο δεκαετίες, και γι' αυτό απαιτούνται αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και περισσότερη ενέργεια ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στην αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης. Για να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, η τουρκική κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και πυρηνική ενέργεια. «Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να προσθέσουμε την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μας μείγμα», υπογράμμισε ο Μπαϊρακτάρ.

Η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη του στόχου της Τουρκίας για καθαρά μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2053, και για το σκοπό αυτό, σχεδιάζονται δύο ακόμη πυρηνικοί σταθμοί εκτός από τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου. Ο Μπαϊρακτάρ εξήγησε ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «τεράστιο εγχείρημα», είναι σύμφωνο με τη διακήρυξη της πρόσφατης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28, στο πλαίσιο της οποίας η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι ο κόσμος πρέπει να τριπλασιάσει την πυρηνική του δυναμικότητα έως 2050.

Η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στον μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία θα ξεκινήσει με την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, στην περιοχή της Μερσίνας, από τη Rosatom, τη Ρωσική Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, με στόχο να φτάσει τα 7,2 GW πυρηνικής ισχύος έως το 2035 και τα 20 GW έως το 2050. Σύμφωνα με τον Yπουργό, αυτός ο στόχος δυναμικότητας μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση αρχικά 4,8 GW στο Ακούγιου, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων τεσσάρων αντιδραστήρων, στο υπό σχεδίαση δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, στη Σινώπη, ενώ θα κατασκευαστούν και τέσσερις ακόμη σε ένα τρίτο εργοστάσιο που προγραμματίζεται στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες θα συνεισφέρουν επίσης περίπου 5 GW τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, και στους οποίους η γειτονική μας χώρα θα δώσει προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του στόχου της μετάβασης στην ουδετερότητα άνθρακα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της Τουρκίας για απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2053, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε, στο πλαίσιο του ATOMEXPO-2024, ότι η χώρα του όχι μόνο χρειάζεται να αναπτύξει πυρηνική υποδομή αλλά και να δημιουργήσει και να εκπαιδεύσει ένα επαγγελματικό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αναπτύξει αυτή τη βιομηχανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η συνεργασία με τη Rosatom και σχετικούς ιδιωτικούς φορείς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο θα επιτρέψει αυτή την ανάπτυξη.

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα τοπικοποίησης με τη Rosatom και στην πραγματικότητα χτίζουμε ένα οικοσύστημα στην Τουρκία για την πυρηνική ενέργεια».

Ο Μπαϊρακτάρ ζήτησε να υπάρξει ενιαία στάση για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επίτευξη των στόχων ουδετερότητας στις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και φωτεινότερο μέλλον. Υποστήριξε επίσης την πυρηνική ενέργεια ως μέρος αυτού του «καλύτερου μέλλοντος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αρθούν όλα τα τεχνητά εμπόδια, όπως οι εμπορικοί περιορισμοί και οι οικονομικές κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Το θέμα του εφετινού, 13ου φόρουμ ATOMEXPO, που υποστηρίζεται από τη Rosatom, ήταν «Καθαρή ενέργεια: Ενδυνάμωση ενός καθαρού μέλλοντος». Το Διεθνές Φόρουμ ATOMEXPO, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, είναι ένα από τα βασικά συνεδριακά και εκθεσιακά γεγονότα στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία, και εφέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στις εργασίες του περισσότεροι από 4.500 άτομα από 75 χώρες.