Kαθυστερήσεις μηνών αντιμετωπίζουν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες για να πληρωθούν για αργό πετρέλαιο και καύσιμα, καθώς οι τράπεζες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) γίνονται πιο επιφυλακτικές λόγω των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσαν οκτώ πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το euracriv, oι καθυστερήσεις πληρωμών μειώνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και τα καθιστούν ασταθή, επιτρέποντας στην Ουάσινγκτον να επιτύχει τους διπλούς στόχους της πολιτικής κυρώσεων - να διακόψει τα χρήματα που πηγαίνουν στο Κρεμλίνο για να το τιμωρήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν διακόπτει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.

Αρκετές τράπεζες στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία έχουν ενισχύσει τις απαιτήσεις τους για τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή ακόμη και την απόρριψη των μεταφορών χρημάτων προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οκτώ τραπεζικές και εμπορικές πηγές.

Οι τράπεζες, επιφυλακτικές για τις δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ, άρχισαν να ζητούν από τους πελάτες τους να παρέχουν γραπτές εγγυήσεις ότι κανένα πρόσωπο ή οντότητα από τον αμερικανικό κατάλογο SDN (Special Designated Nationals) δεν εμπλέκεται σε μια συμφωνία ή δεν είναι δικαιούχος μιας πληρωμής.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος και επειδή δεν επιτρέπεται να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Στα ΗΑΕ, οι τράπεζες First Abu Dhabi Bank (FAB) και Dubai Islamic Bank (DIB) έχουν αναστείλει αρκετούς λογαριασμούς που συνδέονται με την εμπορία ρωσικών προϊόντων, ανέφεραν δύο πηγές.

Η τράπεζα Mashreq των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι τουρκικές τράπεζες Ziraat και Vakifbank και οι κινεζικές τράπεζες ICBC και Bank of China εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν πληρωμές, αλλά χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να τις ολοκληρώσουν, δήλωσαν τέσσερις πηγές.

Η τράπεζα Mashreq αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι τράπεζες FAB και DIB των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι τουρκικές Ziraat και Vakifbank, η κινεζική ICBC και η Bank of China επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα πληρωμών όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές ότι οι τράπεζες στην Κίνα έχουν επιβραδύνει τις πληρωμές.

"Φυσικά, η άνευ προηγουμένου πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζεται", δήλωσε ο Πεσκόφ σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Έγινε η πρώτη άμεση προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής δευτερογενών κυρώσεων στη Ρωσία, θέτοντάς την στο ίδιο επίπεδο με το Ιράν σε ορισμένους τομείς του εμπορίου.

Μετά την αμερικανική εντολή, οι κινεζικές, οι τράπεζες των ΗΑΕ και οι τουρκικές τράπεζες που συνεργάζονται με τη Ρωσία αύξησαν τους ελέγχους, άρχισαν να ζητούν επιπλέον έγγραφα και εκπαίδευσαν περισσότερο προσωπικό για να βεβαιωθούν ότι οι συμφωνίες ήταν σύμφωνες με το ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν οι εμπορικές πηγές.

Τα πρόσθετα έγγραφα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιοκτησία όλων των εταιρειών που συμμετέχουν στη συμφωνία και τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που ελέγχουν τις οντότητες, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ελέγξουν τυχόν έκθεση στον κατάλογο SDN.

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έπρεπε να αυξήσουν τον έλεγχο των πληρωμών, καθώς τους ζητήθηκε να παρέχουν στοιχεία στις ανταποκρίτριες τράπεζες των ΗΠΑ και στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εάν έχουν συναλλαγές που πηγαίνουν στην Κίνα για λογαριασμό μιας ρωσικής οντότητας, σύμφωνα με μια τραπεζική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

"Αυτό σήμαινε καθυστερήσεις στην επεξεργασία των πληρωμών προς τη Ρωσία", δήλωσε μία από τις πηγές.

Μια πηγή ανέφερε ότι μια πληρωμή είχε καθυστερήσει κατά δύο μήνες, ενώ μια άλλη ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις ανέρχονταν σε δύο έως τρεις εβδομάδες.

"Έχουν γίνει δύσκολα τα πράγματα και όχι μόνο για τις συναλλαγές σε δολάρια. Μερικές φορές χρειάζονται εβδομάδες για να εκτελεστεί μια απευθείας συναλλαγή γουάν-ρουβλίου", δήλωσε ένας από τους εμπόρους.

"Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων (με την Κίνα)", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ
Η Δύση έχει επιβάλει πλήθος κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η εμπορία ρωσικού πετρελαίου δεν είναι παράνομη εφόσον πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλει η Δύση, δηλαδή 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και οι πληρωμές γι' αυτό διακόπηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά αργότερα ομαλοποιήθηκαν, καθώς η Μόσχα επαναδρομολόγησε τις ροές προς την Ασία και την Αφρική, μακριά από την Ευρώπη.

"Τα προβλήματα επέστρεψαν από τον Δεκέμβριο, αφού οι τράπεζες και οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η απειλή των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι πραγματική", δήλωσε μια πηγή συναλλαγών.

Η πηγή αναφερόταν σε εκτελεστικό διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023, το οποίο προειδοποιούσε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει κυρώσεις για την παράκαμψη του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμών σε ξένες τράπεζες και τις καλούσε να ενισχύσουν τη συμμόρφωση.