«Καμπανάκια» για τους Κλιματικούς Κινδύνους Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

«Καμπανάκια» για τους Κλιματικούς Κινδύνους Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 23 Μαρτίου 2024 - 08:50

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος για την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση εκτίμησης κινδύνων εξαιτίας κλιματικής αλλαγής για την Ευρώπη, ο ΕΟΠ προειδοποίησε για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων

Σύμφωνα με την έκθεση (εδώ) , οι κεντρικοί τομείς ενδιαφέροντος είναι η προστασία των ακτογραμμών, η αγροτική παραγωγή, οι συνέπειες των καυσώνων στους πολίτες, η διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων, και η έμπρακτη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο ευρωπαϊκός νότος αποτελεί την κατεξοχήν ευάλωτη ζώνη, με φαινόμενα όπως οι υψηλότατες θερμοκρασίες, η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, η διάβρωση των ακτογραμμών, και οι ξαφνικές πλημμύρες. Η έκθεση συνθέτει ευρήματα άλλων ερευνών και καταλήγει σε πέντε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:


Η διασύνδεση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζει η Κλιματική Αλλαγή - Επιπτώσεις και ρίσκα

  • Η προστασία των οικοσυστημάτων, και δη των παράκτιων. Η διατήρηση των οικοσυστημάτων και η μείωση της ανθρώπινης παρουσίας αποτελούν κρίσιμο ζητούμενο. Η συζήτηση αυτή άνοιξε πρόσφατα και στην Ελλάδα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Η εξυγίανση των συστημάτων παραγωγής τροφής. Η έκθεση τονίζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στη νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου οι λειψυδρίες και η καταστροφή των καλλιεργειών εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων θα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Παράλληλα, ο εξορθολογισμός της κτηνοτροφίας κρίνεται απαραίτητος, με σκοπό την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ζωοτροφών.
  • Ο επανασχεδιασμός των Ευρωπαϊκών κωδίκων υποδομών. Ένα κρίσιμο στοιχείο της κλιματικής κρίσης είναι η θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και ο κατάλληλος σχεδιασμός των μελλοντικών. Αυτό δεν περιλαμβάνει απλώς την προστασία από τα ακραία φαινόμενα, αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υποδομών.
  • Η συμπερίληψη των θεμάτων υγείας στον κλιματικό σχεδιασμό. Όπως απεδείχθη και την εποχή της πανδημίας, η υγειονομική διαχείριση των κρίσεων αποτελεί έναν αθέατο αλλά κρίσιμο παράγοντα. Όπως τονίζει η έκθεση, οι συνέπειες την κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα των καυσώνων, δεν πρέπει να υποτιμούνται.
  • Η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. Παρά τη δημοφιλία όρων όπως η «πράσινη ανάπτυξη», οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έπονται αρκετά στον τομέα των επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η ασφάλιση των ιδιόκτητων κτιρίων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένει ακριβή, και άρα σε χαμηλά ποσοστά.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΠ, Leena Ylä-Mononen, «οι πολιτικοί φορείς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να δράσουν τώρα ώστε να μειώσουν το κλιματικό ρίσκο». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, και τα περιθώρια για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους στενεύουν.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr