Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να προστατεύσει τις ηλεκτρικές υποδομές της για το μέλλον, για τη σύνδεση νέας ιχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσαρμογή της αυξημένης ηλεκτροδότησης, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της θέρμανσης. Η Eurelectric λέει ότι είναι καιρός οι εθνικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της

και να επιτρέψουν στους διαχειριστές συστημάτων να κάνουν προκαταρκτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και την επέκταση των δικτύων.

Η νέα έκθεση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει πώς να ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά τέτοιες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ευρώπη, τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια επιτρέπουν στους διαχειριστές συστημάτων διανομής (DSO) να επενδύουν στην κατασκευή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μόνο αφού υποβληθεί αίτημα σύνδεσης.

Με ταχύτερη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και μεγάλους χρόνους παράδοσης για την κατασκευή του δικτύου, η αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια στην απαιτούμενη ταχύτητα και κλίμακα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι επενδύσεις στο δίκτυο δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη στιγμή που η ΕΕ ζητά η ηλεκτροδότηση να φτάσει το 50% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2040.

Οι προκαταρκτικές επενδύσεις μπορούν να καλύψουν τις αναμενόμενες μελλοντικές ανάγκες υποδομής κοιτάζοντας πέρα από τις άμεσες απαιτήσεις παραγωγής και ζήτησης.

Αυτό αναγνωρίστηκε στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στο σχέδιο δράσης για τα δίκτυα, αλλά πρέπει να μεταφραστεί επειγόντως σε εθνική εφαρμογή.

Ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, δήλωσε: «Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να μεταβούν σε μια προνοητική νοοτροπία και να επιτρέψουν στους DSO να επενδύουν προληπτικά στην υποδομή που απαιτείται για το καθαρό μηδέν.

«Το κόστος της αδράνειας για την κοινωνία θα είναι πολύ υψηλότερο από την προσωρινή επένδυση σε υψηλότερο επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι το δίκτυό μας μπορεί να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στην κοινωνία σε μια οικονομία απελευθερωμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Για να συμβεί αυτό, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να άρουν τα εμπόδια και να δώσουν κίνητρα στους DSO να επενδύσουν στο μέλλον με δίκαιες αμοιβές και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι είναι αυτοί που διαχειρίζονται την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να ανατεθεί στους DSO ο σχεδιασμός της επέκτασης και της ψηφιοποίησης του δικτύου.

Αυτό σημαίνει ισχυρότερη συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς και τις τοπικές αρχές στον σχεδιασμό υποδομών σύμφωνα με τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Για να αποφευχθεί η πολυπλοκότητα, οι προκαταρκτικές επενδύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο υπάρχον τιμολογιακό πλαίσιο και να ενσωματωθούν στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων των χωρών της ΕΕ για να διασφαλιστεί ο συντονισμός και η σαφήνεια, επισημαίνει η Eurelectric.